2019-ben is kitarthat az ipari termelés növekedése
2018.01.08
Tavaly novemberben 3,4 százalékos, 2017 elsõ 11 hónapjában az elõzetes becslések szerint 5,2 százalékos lehetett a hazai ipari termelés növekedése, amelyet 2019-ben tovább gyorsuló bõvülés követhet - véli a K&H Bank vezetõ elemzõje.

„A múlt évben kicsit hektikusan szerepelt az ipar, áprilisban volt egy visszaesés, júliusban egy megtorpanás, de utóbbiról kiderült, hogy csak átmeneti volt, utána visszatért a növekedõ pályára a szektor. A legújabb adat elsõ becslés, tehát a részletek még nem ismertek, de a mostani kilátások alapján a múlt év egészében 5,3 százalékos növekedést érhetett el a magyar ipar” - jelentette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezetõ elemzõje.

A szakértõ szerint 2018-ban 5 százalék körüli ipari bõvüléssel lehet számolni, amit élénkülés követhet 2019-ben is. Ha kitart addig a nemzetköz konjunktúra, és a várakozásoknak megfelelõen megépülnek addigra az új jármûipari kapacitások, akkor 2019-ben akár 6-7 százalékra gyorsulhat az ipari növekedés. 

Németh Dávid hozzátette, hogy nemcsak a jármûipar járulhat hozzá a növekedéshez a következõ idõszakban, hanem más ipari alágazatokban is megjelentek újabb kapacitások, amelyek szintén gyorsíthatják a növekedést.