Az EU megállapodott a Szolvencia II. szabályokról
2024.01.02

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament ideiglenes megállapodásra jutott a Szolvencia II irányelv módosításairól, mely szerintük erősíteni fogja a viszontbiztosítási ágazat szerepét, és a biztosítottak javára rugalmasabbá és felkészültebbé teszi azt.

Ez a megállapodás, valamint a biztosítási- , helyreállítási és szanálási irányelv (IRRD) létrehozása az ágazat ellenálló képességének és felkészültségének fokozását szolgálja.

A felülvizsgált Szolvencia II szabályok célja, hogy felerősítsék az ágazat szerepét a hosszú távú befektetések biztosításában és a biztosítottak védelmének javításában. Emellett az IRRD a viszontbiztosítók/biztosítók jelentős pénzügyi nehézségekre való felkészültségének biztosítására is összpontosít, hangsúlyt fektetve a fizetésképtelenségi helyzetekben történő rendezett szanálásra.

Ezek még véglegesítésre és hivatalos elfogadásra várnak, közben pedig jelentős szabályozási fejlődést jelentenek az európai viszontbiztosítási ágazat számára, a pénzügyi stabilitásra, a fogyasztóvédelemre és a gazdasági fellendülés támogatására összpontosítva. Ezzel a kettős szereppel az ágazat hozzá fog járulni a tőkepiaci unió megvalósításához, a zöld és a digitális átmenet finanszírozásához, valamint a COVID-19 világjárványból való európai gazdasági kilábaláshoz.

Az új szabályok középpontjában a vállalkozásoknak szánt pénzeszközök átirányítása, a nagyobb rugalmasság és stabilitás, a fogyasztóvédelem, valamint az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatói-

Nyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) új feladatai állnak.

Az IRRD-szabályok a fizetésképtelenség esetén történő rendezett szanálásra vonatkozó új európai szintű rendszer bevezetésére összpontosítanak. Ezután az ideiglenes megállapodásokat véglegesítik, és jóváhagyásra benyújtják a tagállamok képviselőinek és az Európai Parlamentnek. A Tanácsnak és a Parlamentnek jóváhagyás esetén hivatalosan el kell fogadnia a szövegeket.