UNIQA: az első biztosító Ausztriában, amely ambiciózus kibocsátás-csökkentési célokat tűzött ki
2024.01.03

Az UNIQA Csoport közölte, hogy Ausztriában ők lesznek az első olyan biztosítótársaság, amely a Science Based Targets kezdeményezés által megerősített ambiciózus kibocsátáscsökkentési célokkal rendelkezik.

Az európai gazdaság zöld átalakítása csak akkor lehet sikeres, ha ezt a pénzt fenntartható módon működő vállalatokba fektetik be. A befektetési portfólió mellett az időközi célok különös hangsúlyt fektetnek az UNIQA üzleti ökológiájára, amely a fűtésből vagy a járművekből származó üvegházhatású gázkibocsátásra összpontosít, de a villamos energiára vagy a távfűtésre is kiterjed.

Az UNIQA világos ütemtervvel rendelkezik a fosszilis tüzelőanyagoktól történő megválásra vonatkozóan. Az átalakítási terv keretében a követelmények egyre szigorúbbak. Ez többek között azt is jelenti, hogy 2030-ig a meglévő beruházásoknál vagy a vállalati ügyfeleknél a biztosítási fedezeteknél megszűnik az olaj és a szén.

Az SBTi a CDP (korábban Carbon Disclosure Project), az ENSZ Globális Megállapodás, a World Resource Institute (WRI) és a World Wide Fund for Nature (WWF) közötti partnerség. A kezdeményezés tudományos eredményeken alapuló célokat határoz meg és támogat, és függetlenül ellenőrzi ezeket a vállalatok által kitűzött célokat.

„Tisztában vagyunk a felelősségünkkel, és ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé: 2040-re nettó nulla kibocsátás Ausztriában és 2050-re az UNIQA Csoport valamennyi országában.” – jelentette ki Rene Knapp, az UNIQA Insurance Group AG igazgatótanácsának, márkáért és fenntarthatóságért felelős tagja.

"Az SBTi keretrendszer alapján tudományosan megalapozott, Párizsnak megfelelő 1,5°C-os átmeneti célokat tűztünk ki 2030-ra, és együttműködünk a jogalkotókkal, az ügyfelekkel és azokkal a vállalatokkal, amelyekbe befektetünk. Befektetési portfóliónk tehát következetesen igazodik az 1,5°C-os párizsi célhoz" – tette hozzá Knapp.

Az UNIQA az egyetlen osztrák biztosítótársaság, amelynek időközi céljait sikeresen validálták. A teljes osztrák pénzügyi szektorban jelenleg nincs még egy olyan vállalat, amelynek 1,5°C-os időközi célkitűzéseit az SBTi elismerte volna.

Ezek a tudományosan megalapozott célok egy egyszerű elven alapulnak: a kibocsátás azon mennyiségére összpontosítanak, amelyet csökkenteni kell a Párizsi Megállapodás központi céljának - a globális felmelegedés 1,5°C-ra történő korlátozásának - eléréséhez.

Az SBTi fő célja, hogy lehetővé tegye a vállalatok számára, hogy a legújabb éghajlati tudományos eredményekkel összhangban ambiciózus és értelmes szén-dioxid-csökkentési célokat határozzanak meg. További élja, hogy a globális felmelegedést jóval az iparosodás előtti szinthez képest 2°C alatt tartsa, és törekszik arra, hogy a felmelegedés 1,5°C-ra korlátozódjon.

A pénzügyi szektor kulcsfontosságú a kibocsátás globális csökkentésében. Gratulálunk az UNIQA Insurance Groupnak, hogy olyan tudományosan megalapozott célokat tűzött ki, amelyek nem csak a működési kibocsátásukra, hanem a befektetési portfóliójukra is kiterjednek. – mondta Luiz Amaral, a Tudományos alapú célok kezdeményezés vezérigazgatója.

"Az UNIQA Insurance Group célkitűzései kulcsfontosságú pillanatban érkeznek az ágazat számára, és az éghajlatváltozás legkárosabb hatásainak megelőzéséhez szükséges sürgős fellépést mutatják." – tette hozzá.

Az UNIQA székház tetején 2023. nyarán üzembe helyezett új fotovoltaikus rendszer - amely az UNIQA vállalat épületén valaha volt legnagyobb - jelentős mérföldkő: 125 kWp teljesítményének köszönhetően a jövőben évente 100 000 kWh villamos energiát képes termelni. Ez körülbelül 30 háztartás éves fogyasztásának felel meg, és összesen mintegy 21 tonna CO2 kibocsátását fogja elkerülni.

A vállalatok által javasolt célokat az SBTi szakértői csoportja függetlenül értékeli és hitelesíti, hogy azok megfeleljenek a szigorú kritériumoknak. Ez az érvényesítés hitelesebbé teszi a vállalatok kötelezettségvállalásait és intézkedéseit.

Az SBTi folyamatosan frissíti kritériumait és módszertanát, hogy tükrözze a legfrissebb tudományos ismereteket, illetve, hogy ambiciózusabb vállalati éghajlatvédelmi intézkedésekre ösztönözzön.