Világméretû válságot robbanthat ki az EU
2018.01.10
Globális bankválságot kockáztat az Európai Unió, ha megakadályozza egy jó kereskedelmi megállapodás létrejöttét a kilépõ Nagy-Britanniával - figyelmeztetett a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent közös cikkében a brit pénzügyminiszter és a Brexitért felelõs brit miniszter.

Michel Barnier, az EU Brexit-fõtárgyalója azonban közölte: nem élvezhetik tovább a brit bankok ugyanazokat a jogokat, mint EU-s társaik, még ha az EU-sal egyenértékûek maradnak is a brit szabályok.

Philip Hammond és David Davis szoros együttmûködésre szólította fel az uniós és a brit szabályozókat a Brexitet követõ idõszakra is, az áruk és pénzügyi szolgáltatások áramlásáról szóló kiterjedt kereskedelmi megállapodás részeként. Ez biztosíthatja be szerintük, hogy a 2008-as válság "ne történjen meg újból".

A szerzõk szerint meg kell duplázni a közös erõfeszítéseket, és nem a bankszektor széttöredezésén, hanem a bankok közötti együttmûködés erõsítésén kellene dolgozniuk. Hammond és Davis ma Németországban tartózkodik, ottani üzleti csoportok számára kifejtve az EU által tervezettnél szélesebb kereskedelmi megállapodás szükségességének gondolatát. A formális tárgyalások errõl márciusban kezdõdnek meg az EU és Nagy-Britannia között.

Kedden az Európai Bizottság vezetõ Brexit-tárgyalója, Michel Barnier szigorú hangot ütött meg a brit bankrendszer jövõjével kapcsolatban. Míg korábban egyértelmûsítette, hogy a brit bankok nem tarthatják meg az európai útlevelet a kontinens országaiban, most továbbment: nem tesz általános érvényû intézkedést az EU-s szabályokkal ekvivalens új brit szabályok automatikus elfogadására. Szavai szerint egy ország, amely elhagyja az EU-t, nem húzhat hasznot tovább egyenlõ sztenderdek szerint az egységes piacból.