Az USA-n kívüli 2023-as iparági veszteségek csúcsa: a törökországi földrengés
2024.01.08

A február 6-án Törökországban bekövetkezett kahramanmarasi földrengéssorozat 5,8 milliárd dolláros iparági veszteséget okozott - ez lett 2023-ban a legnagyobb nem amerikai eseménykár, és a török biztosítási piac eddigi legnagyobb katasztrófakára.

Többek között ez derül ki a CRESTA CLIX kárindexének negyedik negyedéves frissítéséből, amely a globális biztosítási ágazatban bekövetkezett természeti katasztrófakárokról nyújt referenciainformációkat, és 2000 óta minden nagyobb (1 milliárd USD-t meghaladó) katasztrófaeseményre vonatkozó információt tartalmaz.

A 2023-as évben hét ilyen esemény volt:

- Északi-szigeti áradások, Új-Zéland, 2023. január
- Kahramanmaras földrengéssorozat, Törökország, 2023. február
- Gabrielle ciklon, Új-Zéland, 2023. február
- Észak-Olaszország súlyos konvektív viharai, 2023. július
- Peking-Tianjin-Hebei áradások (Doksuri tájfun), Kína, 2023. július-augusztus
- Otis hurrikán, Mexikó, 2023. október
- Ciarán európai szélvihar, 2023. november

Az Észak-Olaszországot július 19-25. között sújtó súlyos konvektív viharok a becslések szerint 2,7 milliárd USD veszteséget okoztak az ágazatnak - ez szintén rekordot jelent az olasz biztosítási piac számára. Új-Zélandon 2023 elején két rekordot döntő időjárási esemény történt, amelyek együttes ágazati vesztesége 2,7 milliárd USD volt. A 2023-as trópusi ciklonok okozta károkat az októberi mexikói Otis hurrikán (amely az eredeti kárköltség alapján szintén rekordkáresemény volt az ország számára), valamint az augusztus eleji Doksuri tájfunt követő áradások Pekingben és a környező területeken okozták. Ezzel szemben Japánban a tájfunszezon kedvezően alakult, egyetlen tájfun kára sem haladta meg az 1 milliárd USD-t.

Az index szerint 2023-ban további két esemény - súlyos viharok Németországban június közepén és Kelet-Ausztráliában december végén - meghaladhatja az 1 milliárd USD veszteségszintet.

Matthias Saenger, a CRESTA CLIX vezetője így nyilatkozott: "Míg globálisan nézve a nemzetközi katasztrófa-károk 2023-ban kissé a hosszú távú átlag alatt maradtak, több országban rekordot döntöttek az események, nevezetesen Törökországban, Olaszországban, Új-Zélandon és Mexikóban. Ez a helyzet hatékonyan illusztrálja a globális viszontbiztosítás értéktételét: a rendkívüli vagy akár rekordot döntő katasztrófa-károk nemzeti piaci szinten egészen "normális" veszteségszinteket jelenthetnek egy globálisan diverzifikált viszontbiztosítási portfólióban. Ez a forgatókönyv volt a helyzet 2023-ban, és ez magyarázza, hogy az idei katasztrófa-károkat miért kezelték ilyen erőteljesen."

Ami a milliárdos nagyságrendű események összességét illeti, a 2023-as nemzetközi kárösszeg 16,7 milliárd USD-t tesz ki, ami alig marad el az elmúlt 23 év 17,1 milliárd USD-s éves átlagától (2023-as értékekhez igazítva).