2019-ben már akár 290 forintért is megvehetünk 1 eurót
2018.01.12
2018 végére akár 300 forintért, 2019-ben pedig akár már 290 forintért is megvehetünk egy eurót - írja a Nordea elemzésére hivatkozva Portfólió.

Két friss elemzés is jött a napokban a forint várható árfolyamával kapcsolatban: az Unicredit szakértõi egyelõre nem várnak komoly áttörést, a Nordea szerint viszont az év végére 300 forintba kerülhet egy euró. Abban mindkét cég elemzõi egyetértenek, hogy a forint gyengülésére nincs komoly tér, inkább az erõsödés felé mutatnak a jelek.

Széles sávban mozoghat az euró-forint jegyzés a következõ hónapokban is: az Unicredit szakemberei 313-315 körül javasolnak eladást a devizapárban, és 302-305 között vételt, vagyis ez lehet a két szélsõérték. A bank elemzõi szerint sikeresek lehetnek az MNB kamatcsere-ügyletei, illetve a jelzáloglevél-vásárlás, ezekkel sikerülhet leszorítani a hosszú hozamokat. Ez pedig nem csak az állam finanszírozását teheti olcsóbbá, hanem a bankok is olcsóbban juthatnak forráshoz hosszú távra, így élénkíthetik hitelezésüket.

Az Unicredit szerint a bejelentett lépésekkel a jövõben stagnálhat az MNB mérlegének mérete, vagyis a korábbi intenzív csökkenés nem fog folytatódni. Ez elsõsorban a jelzáloglevelek vásárlásának köszönhetõ. A bank szerint ahhoz, hogy érdemben gyengüljön a forint, például 315 feletti euróárfolyam eléréséhez további lépésekre lenne szükség, melyek növelnék a jegybanki mérleget, például intenzívebb eszközvásárlással, viszont ezekre most nem látnak komoly esélyt.

A Nordea is egyértelmûen a forint erõsödése mellett teszi le a voksát: szerintük az év végére 300-as euróárfolyamot fogunk látni. Az MNB ugyan egyelõre vonakodik kamatot emelni - a lengyel jegybankkal karöltve -, viszont az infláció emelkedése egyre nagyobb nyomást helyez majd rájuk. Varsóban már idén októberben megléphetik az elsõ kamatemelést, az MNB viszont várhat 2019-ig. Ez a kivárás lassíthatja a forint erõsödését, de így is 300 lehet az euró jegyzése az év végére, majd 2019-ben tovább kapaszkodhat a forint 290-ig.