A klímavédelem érdekében jobban kellene támogatni a termelõket Európában
2018.01.12
A klímavédelem érdekében az európai termelõket pénzügyileg nagyobb mértékben kell támogatni. Ennek formája lehet közvetlen kifizetések vagy vidékfejlesztési támogatás - mondja az Agroinform szakembere.

A klímaváltozás mezõgazdaságra kifejtett káros hatásairól rendkívül sok megfigyelés halmozódott fel, melyek között gyakran döbbenetes esetekrõl is hallunk.
A klímaváltozás nemcsak a mezõgazdasági úton elõállított élelmiszer-termelés volumenét, de a termelt termékek minõségét is jelentõsen csökkenti. Így pl. 2017-ben Európában a túl gyakori esõzés a búza fehérjetartalmának káros mértékû csökkenését okozta.

A klímavédelem érdekében az európai termelõket pénzügyileg nagyobb mértékben kell támogatni közvetlen kifizetésekkel, illetve vidékfejlesztési támogatásokkal.

Egyre fontosabb, hogy a természeti erõforrások fenntartható felhasználását „update” politikával és pénzügyileg még hatékonyabban segítsék. Ennek keretében örvendetes módon a szerves gazdálkodás mértékét az elmúlt 10 évben az EU-ban évente 5,5 százalékkal sikerült növelni. A direkt kifizetéseket további összegekkel kell fokozni a „zöldítési programok” - a növénytermesztés diverzifikálása, ökológiai fókuszterületek (EFA) létesítése stb. - támogatásához.

Az innovációnak és a tudásszint növelésének egyre nagyobb szerepe van a fenntartható mezõgazdaságban. Gondoljunk itt a robotok, szatellitek, új technológiai eljárások bevezetésére. Mindezek mellett a gazdálkodók még gazdagabb és naprakészebb információellátása jelentõsen hozzájárul ahhoz, hogy a természeti erõforrásokkal még felelõsségteljesebben tudjanak gazdálkodni.