Mérséklõdtek a nemzetközi élelmiszerárak decemberben, különösen a növényi olajok és a tejtermékek ára esett nagyot, adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Szervezete.
A havi mutató, amely az alapvetõ élelmiszerek nemzetközi piacokon tapasztalható ármozgásait követi le, 169,8 pontjával 3,3 %-kal volt lejjebb novemberi értékéhez képest.
Hiába az év végi gyengülés, a FAO élelmiszerár-index éves átlaga (174,6) 8,2 %-kal haladta meg a 2016-osat, ami az elmúlt három évet tekintve a legmagasabb éves érték.
A tejtermékek árindexe majd 10 %-ot zuhant decemberben a hatalmas exportkészletek és a tejporok, illetve a sajt és vaj iránti visszafogott kereslet együttese miatt. Ennek ellenére a mutató éves összesítésben 31 %-kal volt fölötte az azt megelõzõ évinél.
A növényi olajár-index 5,6 %-ot csökkent novemberhez képest a pálmaolaj árának esése miatt – utóbbi a felgyülemlett maláj és indonéz készletekkel magyarázható -, ami a szójaolaj jegyzését is lefele nyomta.
A cukor árindexe szintén lejtmenetet mutatott (-4,1 %) a szezonális behatások és az elõttünk álló év nagyobb kínálatának reményében. Átlagosan ezzel 11,2 %-kal volt alacsonyabb a cukorárak szintje tavaly, mint két évvel korábban.
Lényegében változatlan maradt azonban a gabonafélék összesített ára, a trend már harmadik hónapja kitart: a búza árának gyengülését ellensúlyozta a kukorica és rizs drágulása. A 2017-es átlag 3,2 %-kal haladta meg a 2016-ost, de még így is 37 %-kal múlta alul a 2011-es rekordértéket.
A húsárak valamelyest növekedtek decemberben, míg a teljes évet tekintve jelentõsen, 9 %-kal emelkedtek az év során.
2018.01.13
2017 decemberében 3 százalékkal csökkentek, éves szinten még így is 8,2 százalékkal emelkedtek a nemzetközi élelmiszerárak - tette közzé az ENSZ Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Szervezete, a FAO élelmiszerár indexét pénteken.