Negyedannyi büntetést szabott ki a GVH tavaly, mint 2016-ban
2018.01.14
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2016-ban több mint 5,3 milliárd forint, míg tavaly már csak mintegy 1,4 milliárd forint bírságot szabott ki, miközben tevékenységével jelentõs megtakarítást eredményezett a fogyasztóknak - jelentette az MTI.
A csökkenés a "megfelelés" ösztönzésének köszönhetõ, amelynek érdekében a GVH számos együttmûködési lehetõséget ajánlott fel a vállalkozások számára, és több olyan lépést tett, amelyekkel hatékonyabban biztosítható a jogkövetés, illetve egy-egy káros joggyakorlat kiiktatása a piacról. 

A versenyhivatal közölte: 2016-hoz képest tavaly az indított eljárások száma 112-rõl 66-ra, míg a lezártaké 130-ról 109-re csökkent.

Az összes ügyhöz viszonyítva magas maradt a fúziós ügyek megoszlási aránya, mindkét évben azok adták az összes, lezárt eljárás több mint felét. A befejezett ügyek mintegy 30-40 százaléka a fogyasztóvédelem területéhez kapcsolódott, a klasszikus antitröszt (kartell, erõfölény) ügyek 10-15 százalékot tettek ki.

A GVH kiemelte, hogy a versenytörvényben biztosított lehetõséggel élve tavaly 300 millió forint bírságkedvezményt nyújtott azon cégeknek, amelyek együttmûködtek a hatósággal, és megfelelési programot dolgoztak ki a jövõbeni jogsértések elkerülése érdekében.

A versenytörvény szerint a GVH az elsõ alkalommal jogsértõ magatartást tanúsító, kis- és középvállalkozásnak (kkv) minõsülõ vállalkozások esetében bírság helyett figyelmeztetést alkalmazhat, ha feltételezhetõ, hogy a vállalkozás jövõbeni magatartásának jogszerûsége, az újabb jogsértés elkövetésétõl való tartózkodása így is biztosítható. A GVH tavaly három ügyben élt figyelmeztetéssel: egy utazásszervezõ vállalkozás megtévesztõ hirdetése esetében, egy natúr kozmetikumokat gyártó cégcsoport ügyében, valamint két olyan vállalkozás esetében, amelyek jogsértõen reklámoztak szoláriumcsöveket.