Insurance Europe: az újévi fogadalmak között legyen ott a pénzügyi tudatosság is!
2018.01.15
Annak érdekében, hogy a lakosság tájékozottabb legyen a pénzügyi termékeket illetõen, az Európai Biztosítási Szövetség, az Insurance Europe egy öt pontból álló "Biztosítsd magad okosan" címet viselõ sorvezetõt adott ki, és egy új internetes portált is elindított az elmúlt napokban - tette közzé az Insurance Europe.

A szövetség új internetes portálja az európai biztosítási ágazat pénzügyi oktatási kezdeményezéseinek széles skáláját vonultatja fel. A kezdeményezés célja a pénzügyi ismeretek szintjének növelése, a biztosítással kapcsolatos ismeretek bõvítése a társadalom legszélesebb rétegeinek körében.

A másik, a "Biztosítsd magad okosan - 5 újévi fogadalom" azokat a legfontosabb teendõket veszi számba, amelyeket az év elején javasolt megtennünk. Az új év jó alkalom arra, hogy felmérjük a lehetõségeket, s áttekintsük, történt-e az életkörülményeinkben a szerzõdéseket, azok fedezetét érintõ változás. 

  • Képezd magad! Ha nem érzed úgy, hogy magabiztosan tudsz döntést hozni pénzügyeidben, szánj idõt a további tájékozódásra és a pénzügyi-biztosítási alapfogalmak elsajátítására.
  • Fedezd fel az új digitális csatornák nyújtotta lehetõségeket! A biztosítók internetes portáljaitól a mobil applikációkig sokféle lehetõség van a biztosítóval való kapcsolattartásra. Akár a megfelelõ biztosítás kiválasztásához, de akár csak egy egyszerû információ begyûjtésére is alkalmasak lehetnek ezek a csatornák.
  • Olvasd el, hogy pontosan milyen kockázatokat fednek le a bizosításaid! Sokan anélkül süllyesztik az asztalfiók mélyére a biztosítási szerzõdést, hogy elolvasnák, és pontosan tisztában lennének azzal, hogy valójában milyen fedezeteket és esetleg milyen kizárásokat tartalmaz a szerzõdés.
  • Nézd át a biztosítási kötvényeidet egy évben egyszer, és gondold végig az életkörülményeidben bekövetkezett változásokat! Elõfordulhat, hogy olyan változás történt - lakásvásárlás, házasságkötés, családalapítás, autóvásárlás stb. -, amellyel kapcsolatban hiányzik a megfelelõ biztosítási fedezet.
  • Kezdj el megtakarítani a nyugdíjas éveidre! Ez különösen fontos kérdés, és csak kevesen takarítanak megfelelõ összeget a nyugdíjas éveikre. Hogy mi a "megfelelõ összeg", az tõled, a várható jövõbeli bevételedtõl - nyugdíjadtól -, és a várható szükségleteidtõl függ. Sok európai országban fejlesztettek ki olyan nyugdíjkalkulációs eszközöket, amelyek tájékoztatást adnak a várható jövõbeli nyugdíj összegérõl.

"A pénzügyi tájékozottság olyan alapvetõ tudás, amely lehetõvé teszi az emberek számára, hogy kezükbe vegyék pénzügyeik irányítását és tudatosan kössék meg biztosításaikat. A pénzügyi tudatosság növelésére irányuló kezdeményezések fontosak, mivel amikor az emberek jobban megértik a megvásárolni kívánt biztosítási termékeket, körültekintõbb döntéseket tudnak hozni és képesek megtalálni a legjobb megoldásokat" - jelentette ki Michaela Koller, a Insurance Europe fõigazgatója.

Az Insrance Europe támogatja az Európai Unió döntéshozóit és szabályozóit abban, hogy vállaljanak nagyobb szerepet az európai lakosság pénzügyi tájékozottságának növelésében, a célkitûzések megvalósításában. 

A szövetség felszólítja az Európai Bizottságot, hogy fontolja meg annak lehetõségét, hogy ajánlást fogalmazzon meg a nemzeti pénzügyi oktatási stratégiák elfogadására, valamint a pénzügyi oktatás elemeinek az iskolai tantervbe való beépítésére az EU tagállamaiban.