Kína: 6,8 %-os gazdasági növekedéssel számolnak 2017-re
2018.01.15
A China Center for International Economic Exchanges gazdaságkutató intézet prognózisa szerint a kormány által tervezett 6,5 százalék helyett 6,9 százalék is lehet Kína 2017-es gazdasági növekedése - jelentette az MTI.

Az elsõ és a második negyedévben a kínai bruttó hazai termék (GDP) évi 6,9 százalékkal nõtt, a harmadik negyedévben pedig kissé mérsékeltebb, 6,8 százalékos volt a növekedési ütem. Az összevont elsõ három negyedév növekedési üteme az elõzõ évi azonos idõszakhoz képest 6,9 százalék.

Az intézet közgazdásza, Hszü Hung-caj (Xu Hongcai) rámutatott: a külkereskedelmi forgalom tavaly fellendült, a lakossági fogyasztás a korábbi magas szinten tartotta magát, és jelentõsen megerõsödött a fejlett technológiai ágazatok teljesítménye.

A kínai vámhivatal pénteki jelentése szerint a külkereskedelmi forgalom két év csökkenés után tavaly 14,2 százalékkal nõtt.

A kínai nemzeti statisztikai hivatal, az NBS elnöke szombaton egy pekingi gazdasági konferencián kijelentette, hogy "a vártnál lényegesen jobban teljesített tavaly a gazdaság".

Az NBS a héten csütörtökön teszi közzé a fõbb makrogazdasági mutatókat, a negyedik negyedévi és éves GDP-növekedési adatot, a decemberi ipari termelést, a decemberi tõkeberuházásokat, a decemberi kiskereskedelmi forgalmat és az ingatlanárak alakulását.

A Világbank a külkereskedelmi forgalom és a lakossági fogyasztás növekedésére hivatkozva legutóbbi prognózisában 6,8 százalékra emelte 2017-es kínai GDP-növekedési elõrejelzését az októberi elõrejelzésében kilátásba helyezett 6,7 százalék helyett. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is 6,8 százalékos 2017-es kínai GDP-növekedéssel számol.