A cégek többsége egy napot sem élne túl IT-rendszerek nélkül
2024.01.11

A szervezetek minden eddiginél jobban támaszkodnak az informatikai rendszereikre, a Databarracks felmérésében részt vevők kétharmada azt állította, hogy egy napot sem élne túl nélkülük.

A gyártó Data Health Check kutatási jelentésére válaszadók 68%-a kevesebb, mint 24 órát tudna elképzelni az IT-rendszere nélkül. Ehhez képest 2017-ben ez az arány mindössze 46% volt, ami a technológiától való függőség jelentős növekedését jelzi.

Az eredményeket kommentálva James Watts, a Databarracks ügyvezető igazgatója: "A szervezetek egyre nehezebb helyzetben találják magukat. Egyrészt jelentősen megnő az informatikai leállások kockázata a kibertérből eredő okok miatt. Másrészt a digitális átalakulásra irányuló erőfeszítések a technológiától való nagyobb függőséghez vezettek. A technológia ma már annyira alapvető a szervezetek működésében, hogy az informatikai leállások hatása felerősödik."

A Databarracks azt tanácsolja a vállalkozásoknak, hogy először a kiberfenyegetés kezelésével és a helyreállítási módszerek javításával építsék ki ellenálló képességüket. A szolgáltató azt is javasolja, hogy mérjék fel, mit lehet tenni annak érdekében, hogy az üzlet IT nélkül is működőképes maradjon. Mivel a folyamatokat a technológia automatizálta, a régi manuális módszerek gyakran feledésbe merülnek, mivel nem gyorsak és nem hatékonyak, de minimális szinten képesek fenntartani az üzlet működését.

"Ez az egyik ok, amiért mindig javasoljuk, hogy a DR-tervekben mindig szerepeljenek manuális megoldások. Mivel a kibertámadások száma egyre nő, ez fontosabb, mint valaha - tette hozzá Watts. "Az üzletmenet-folytonosságban az üzemzavar maximálisan tolerálható időtartamáról beszélünk. Ez az az időszak, amely után a szervezet életképessége veszélybe kerülne. Minden szervezetnek más-más MTPD-je van, és ahogy a kutatásainkból láttuk, ez az idő múlásával csökken." – tette hozzá Watts.