Ha így megy tovább, a szomszédba mehetünk orvoshoz
2018.01.15
Az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatók 40 százaléka külföldi munkavállalást tervez, és túlnyomó többségük csak akkor jönne haza, ha alapvetõ változások történnének itthon a gyógyítás körülményeit illetõen - idézi egy friss felmérés eredményeit a Népszava.

A következõ években is az orvoshiány lesz az egyik legfeszítõbb pontja a hazai egészségügynek - állapítja meg a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársai által végzett kutatás. A felmérés készítõi a 2016/2017-es tanévben négy hazai orvostudományi egyetem hallgatóit szondázták online kérdõívek segítségével. 

Arra a kérédsre, hogy tervez-e külföldi munkavállalást, a megkérdezettek 57,8 százaléka egyértelmû nemmel felelt, 38,1 százalékuk viszont határozott igennel.

Minden 25. hallgató biztos abban, hogy nem orvosként képzeli el a jövõjét. Az országot elhagyni kívánó orvostanhallgatók kétharmada az orvosi munka- és életkörülményeket, valamint a bérezést jelölte meg döntése fõ okaként.

A külföldi munkát tervezõk közül a legtöbben minimum kettõ-öt évre tervezik a távollétüket. Harmaduk állítja, hogy néhány hónap vagy év múlva biztosan visszajön, a külföldi munkavállalást tervezõk fele azonban abban sem biztos, hogy valaha hazatér. A válaszadók tizede pedig nem akar visszajönni Magyarországra.