Munich Re: Európában és az USA-ban minden eddiginél pusztítóbb viharok tomboltak 2023-ban
2024.01.12

A Munich Re új jelentése szerint 2023-ban Észak-Amerikában és Európában a zivatarok minden eddiginél pusztítóbbak voltak, 76 milliárd dolláros összkárral és 58 milliárd dolláros biztosított kárral.

A viszontbiztosító megjegyezte, hogy az USA-ban és Európában még soha nem jegyeztek fel ilyen magas viharkárokat.

"Észak-Amerikában mintegy 66 milliárd dollár értékű vagyon semmisült meg, amelyből 50 milliárd dollár volt biztosítva, míg Európában ez a szám 10 milliárd dollár (9,1 milliárd euró) volt, amelyből 8 milliárd dollár (7,3 milliárd euró) volt biztosítva" - magyarázta a Munich Re.

A cég jelentése szerint a tudományos kutatások nagy része arra utal, hogy az éghajlatváltozás kedvez a heves jégesőkkel járó súlyos időjárásnak.

Hasonlóképpen, a zivatarokból származó kárstatisztikák Észak-Amerikában és más régiókban is emelkedő tendenciát mutatnak.

A Munich Re szerint a természeti katasztrófák 2023-ban mintegy 250 milliárd dollár (előző évben 250 milliárd dollár) kárt okoztak, a biztosított károk pedig 95 milliárd dollárt (előző évben 125 milliárd dollár) tettek ki. Az összkárok megegyeznek az ötéves átlaggal, míg a biztosított károk valamivel az átlagos 105 milliárd dolláros érték alatt maradtak.

Sajnálatos módon a természeti katasztrófák okozta halálesetek száma 2023-ban 74 000-re emelkedett, ami jóval meghaladja az elmúlt öt év éves átlagát (10 000).

"A viszonylagos nyugalom évei után egy sor pusztító földrengés humanitárius katasztrófához vezetett. Mintegy 63 000 ember (az év összes halálos áldozatának 85%-a) vesztette életét ilyen geofizikai veszélyek következtében 2023-ban - ez több, mint 2010 óta bármikor" - közölte a Munich Re.

Mint említették, a természeti katasztrófákból eredő gazdasági veszteségeket nagyrészt a súlyos viharok uralták, az összes veszteség 76%-a időjárási, míg 24%-a geofizikai okokra vezethető vissza.

A februárban Délkelet-Törökországban és Szíriában bekövetkezett földrengéssorozat természetesen az év legpusztítóbb természeti katasztrófája volt. 58 000 ember vesztette életét az eseményben, és az 50 milliárd dollár körüli összkárokkal ez volt az év legköltségesebb természeti katasztrófája is.

Thomas Blunck, az igazgatótanács tagja így nyilatkozott: "A 2023-as évet ismét a természeti katasztrófákból eredő rendkívül magas biztosított károk jellemezték, annak ellenére, hogy nem voltak extrém egyedi károk.

Ez alátámasztja, hogy a biztosítás milyen fontos szerepet játszik a természeti katasztrófák következményeinek tompításában. Az átfogó adatok és a kockázatok változásainak alapos ismerete továbbra is kulcsfontosságú tényezők maradnak a természeti katasztrófák elleni védelmet szolgáló fedezetek kialakításakor.

Egy további fontos szempont a megelőzés. Az idei pusztító földrengések áldozatainak száma ébresztőül kell szolgáljon, hogy az építési módszerek átalakításával jobb védelmet kell biztosítani az emberek számára.