Remek kilátások elõtt a régiós bankpiac
2018.01.17
Továbbra is kedvezõek lesznek a külsõ gazdasági körülmények a kelet-közép-európai (KKE) bankok számára. A kelet-közép-európai országok többsége a legmagasabb növekedést tudta felmutatni az európai bankok között - tette közzé a régiós bankszektor helyzetével foglalkozó tanulmányában az UniCredit Group közép- és kelet-európai bankpiaci tanulmánya.

A KKE-országok többségében a jövõben is várhatóan 3 százalékos vagy a feletti GDP növekedési ütem várható, bár 2018-ban és 2019-ben némi lassulásra számítanak.

Bár a hitelezés növekedése valószínûleg némileg lassul majd az elmúlt két év legnagyobb növekedési rátáit felmutató országokban, az eddig lemaradó országokban várhatóan erõsödik majd az üteme. A hitelezés növekedési ütemének gyorsulását várják különösen Magyarországon, Szlovéniában és Szerbiában, ugyanakkor némi lassulásra számítanak Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Törökországban, míg a többi országban a jelenlegihez közeli növekedési ráták várhatók.

A nem teljesítõ hitelek csökkenõ aránya volt a közép- és kelet-európai régió bankpiacánK legszembetûnõbb jellemzõje az elmúlt három évben, és várhatóan az marad a továbbiakban is. A javulás hátterében jórészt a nem teljesítõ hitelek eladása, az eredményesebb behajtás és a gazdasági fellendülés áll, különösen Romániában, Magyarországon, Szerbiában és Szlovéniában. Ezek a tényezõk a jövõben is fontos szerepet fognak játszani, az új nem teljesítõ hitelek létrejöttét pedig korlátozza majd a fejlettebb kockázatkezelési gyakorlat.

Az adózás elõtti eredmény és az eszközállomány összehasonlításával mért jövedelmezõség valószínûleg a jelenlegi szinten marad, ami jóval magasabb, mint a nyugat-európai mintavétel alapján mért adat (1,3 százalék, szemben a 0,4 százalékkal). A viszonylag alacsony kamatlábkörnyezetben továbbra is központi jelentõségû lesz a költségkontroll szerepe és az eszközminõség elõtérbe helyezése.

A következõ években is jelentõs nagyságrendû - évente átlagosan a GDP 1,5-3 százalékának megfelelõ - EU-források áramlanak majd be a KKE-országokba ami a gazdaság egyik motorja lesz. Ebbõl következõen lehetõség nyílik olyan célzott banki termékek és szolgáltatások nyújtására, amelyek segítik a cégek támogatáshoz és pénzügyi eszközökhöz jutását.

A közép- és kelet-európai országok ideális környezetet jelentenek a digitális bankolás elterjesztésére, miután viszonylag magas szintû digitalizáltság jellemzi õket. A többcsatornás ügyfélmegközelítés és az interakciós pontok adta lehetõségek kiaknázása növeli a hatékonyságot és fejleszti az ügyfélkiszolgálást, miközben csökkenti a költségbázist. A folyamatok digitalizálása fokozza az ügyfélélményt, emeli a tanácsadási szolgáltatások minõségét és fejleszti a távértékesítést, bõvíti a digitális felületeken elérhetõ termékek számát és növeli az ügyféllel való kapcsolattartás gyakoriságát. Emellett a fejlett elemzési módszerek bevonása biztosítja az ügyfelek igényeinek kiszolgálását, valamint a jelenlegi és jövõbeni, az ágazat egészét érintõ változásokra való felkészülést.

2006 óta nagyjából megduplázódott a háztartások nettó pénzügyi vagyona a KKE-országokban. A privátbanki termékek egyre fontosabb szerepet fognak játszani, miután továbbra is jelentõs az elmaradás a fejlettebb gazdaságokban jellemzõ, egy háztartásra jutó vagyoni szinttõl, ugyanakkor a gazdasági fellendülés további folytatódására van kilátás. Ez lehetõségeket teremt tanácsadási szolgáltatásra, változatos termékkínálatra, növekvõ összegû vagyonkezelésre, valamint a termékek továbbfejlesztésére.

Minden elõrejelzés esetében figyelembe kell venni az egyes közép- és kelet-európai országokban jellemzõ, a jövedelmezõséget befolyásoló alacsony kamatlábkörnyezetet, a szabályozási kihívások és törvényi intézkedések hatásait, a törökországi kilátásokat, valamint a korlátozott mértékû növekedést Oroszországban - húzza alá a bankcsoport elemzése.