A biztosítók aggódnak a zsarolóprogramok és az ellátási láncot érő támadások miatt
2024.01.16

A kiberbiztosítási piac 2022 és 2023 között jelentős változást tapasztalt, a pozitív tendenciák és tények kombinációja végül egy olyan kiberbiztosítási piacot hozott létre, amely magában foglalta a kétéves kemény piacot követő magasabb árazást, a 2022-es év során a zsarolóvírusok elhalványulása miatt csökkent káresemény-tapasztalatot és a kiberbiztonsági ellenőrzések javulását.

A Woodruff Sawyer független biztosítási bróker- és tanácsadó cég által nemrégiben végzett felmérés szerint a biztosítók jelentős része úgy véli, hogy a kiberkockázat 2024-ben növekedni fog.

A biztosítók különösen a zsarolóvírus-támadások (94%), az ellátási láncot ért támadások (75%) és az adatvédelem megsértése (69%) miatt aggódnak.

Ami a zsarolóvírusokat illeti, a biztosítók 63%-a sorolta az első számú fenyegetésnek 2024-re, ami az előző évi 53%-hoz képest változást jelent.

2023-ban szintén növekedett az olyan zsarolóvírus-támadások száma, amelyek az adatok kiszivárgására - más néven adatlopásra - támaszkodtak, szemben a hálózatot titkosító kártevők telepítésével.

A kiberhadviselésre Woodruff Swayer is erősen felhívta a figyelmet. 2023-ban a kiberbiztosítók megpróbálták tisztázni álláspontjukat a kiberháborúval és a háborús kizárás alkalmazásával kapcsolatban, kevés sikerrel.

A jelenlegi ukrajnai és gázai háborúk a tervezett célpontokon kívülre is kiterjedő és a magánszektor szélesebb körét érintő támadás lehetőségét helyezik a figyelem középpontjába.

A mesterséges intelligencia (AI) szintén kiemelt szerepet kapott, és a brókercég kijelentette, hogy az AI nem fogja megváltoztatni a kiberkockázatot, de súlyosbíthatja a felmerülő problémákat.

Ez a hatás növelni fogja annak fontosságát, hogy a kiberbiztosítás megkötésekor az adattudomány és az analitika segítségével megalapozott döntést hozzunk.

A felmérés másik fontos statisztikája az volt, hogy a részt vevő biztosítók 81%-a úgy véli, hogy a kiberbiztosítási díjak 2024-ben enyhén emelkedni fognak.

Dan Burke, Senior Vice President és a National Cyber Practice vezetője így nyilatkozott: "A piaci változásokkal párhuzamosan a vállalatoknak meg kell érteniük a változó kockázatokat, és ennek megfelelően kell alkalmazkodniuk. Az egyik módja annak, hogy a változásokkal lépést tartsanak: A Woodruff Sawyer éves Cyber Looking Ahead Guide-ja, amelyben igyekszünk tisztázni a biztosítási fedezetet és díjakat befolyásoló trendeket. Megértjük a kiberkockázati kihívásokat, amelyekkel a vállalkozásoknak ma szembe kell nézniük. A kiberfelelősséggel kapcsolatos széles körű szakértelmünk és tapasztalatunk révén az adatokat felhasználva képessé tesszük ügyfeleinket arra, hogy megalapozott döntéseket hozzanak kiberkockázat-kezelési stratégiájukkal és biztosítási programjaikkal kapcsolatban."