Morgan Stanley: a szociális infláció kihívása a biztosítási ágazatban folytatódik
2024.01.17

A Morgan Stanley friss jelentése kiemeli a biztosítási ágazatban a szociális infláció folyamatos kihívását, amely várhatóan 2024-ig folytatódik. A jelentés az elmúlt évtized polgári bírósági adatait elemzi, és megállapítja, hogy a bírósági ügyek jellege és pénzügyi következményei megváltoznak. Bár az új ügyek száma viszonylag stabil, az esküdtszéki ítéletek és a megegyezési összegek jelentősen emelkedtek.

A szociális infláció azt a tendenciát jelenti, hogy a biztosítók költségei meghaladják az általános inflációt, elsősorban a peres eljárások költségeinek növekedése miatt.

Ez a tendencia a magas perköltségekkel párosulva azt sugallja, hogy a szociális infláció továbbra is jelentős aggodalomra ad okot a biztosítók számára, különösen az olyan államokban, ahol az ügyek tisztázásának aránya alacsonyabb, mint például Kaliforniában.

Az ügyek elszámolási arányának javulása ellenére a pénzintézet azzal érvel, hogy az esküdtszéki ítéletek és az egyezségi összegek emelkedése - különösen a COVID utáni korszakban - továbbra is kihívások elé állítja az ágazatot.

Míg az új ügyek száma kezelhetően növekedett, a hangsúly az eszkalálódó egyezségi összegekre és esküdtszéki díjakra helyeződik át. Ezek a tényezők a szociális infláció tartós és potenciálisan romló forgatókönyvét jelzik.

A beérkező esetek száma 2022-ben körülbelül 5%-kal nőtt az előző évhez képest, a 2023-as előzetes adatok pedig további 7%-os növekedést mutatnak. Az esetek száma továbbra is a COVID előtti szint alatt van. A jelentés szerint ez a tendencia 2024-ig fennmarad.

A jelentés a biztosítók jogi helyzetét érintő aggasztó tendenciát jelez. Bár az esküdtszék által megítélt átlagos díjazás összege 2023-ban némileg csökkent, körülbelül 57 000 dollárra, még mindig jelentősen magas marad, és 2012 óta csak másodszor fordul elő, hogy a díjak meghaladják az 50 000 dollárt.

Az egyezségi összegek szintén növekedtek, az összes polgári ügy átlagosan 37 600 dollár volt, ami 3%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Az ügyek 81%-ában egyezség született, elsősorban azért, mert a vállalatok inkább elkerülik az esküdtszéki tárgyalások kiszámíthatatlanságát.

A Morgan Stanley arra figyelmeztet, hogy ezek az eszkalálódó perköltségek hozzájárulnak az elhúzódó szociális inflációhoz, ami szükségessé teszi a hangsúly áthelyezését az újabb bírósági ügyek felé. Ez az aggodalom különösen élesen jelentkezik az olyan államokban, mint Kalifornia, ahol az ügyek tisztázási aránya 2022-ben mindössze 56% volt.

A szociális infláció jelensége nagy figyelmet kapott a vagyon- és balesetbiztosítási ágazatban. A fogalom nem engedi meg a szigorú meghatározást, bár széles körben elismert, hogy a biztosítási kifizetések túlzott növekedését jelenti. Az Insurance Information Institute becslése szerint a szociális infláció több mint 20 milliárd dollárral növelte a kereskedelmi gépjármű-felelősségbiztosítási kárigényeket. Hasonló tendenciára utaló jelek vannak két másik üzletágban is: az egyéb felelősségbiztosítások és az orvosi műhibaperekből eredő kárigények esetében.

Mivel a társadalmi infláció nem jól definiált, jelenlétének számszerűsítése szubjektív. Mindazonáltal az egész ágazatra kiterjedő veszteségháromszögekben jelentős bizonyítékot találtunk arra, hogy három üzletág (kereskedelmi gépjármű-felelősségbiztosítás, egyéb felelősségbiztosítás és orvosi műhiba-kárigények) olyan jellemzőket mutat, amelyek összhangban vannak azzal, amit a társadalmi inflációról folytatott legáltalánosabb viták alapján várnánk - nevezetesen, hogy a kárfejlődési tényezők inflációs összetevője emelkedik.