Az infláció elvitte az ukrán biztosítási piacot
2015.09.23
Az idei elsõ félévben az ukrán biztosítók bruttó díjbevétele 21,4 százalékkal, 13,4 milliárd ukrán hrivnyára emelkedett, amibõl 12,5 milliárd nem-életbiztosításokhoz kapcsolódott. Az életbiztosítók díjbevétele 3,9%-kal, 939 millió hrivnyára csökkent. Figyelembe véve ugyanakkor az 50%-os is meghaladó éves inflációs rátát, reál értékét tekintve, valamint euróban számítva is igen erõs visszaesés jellemezte az ukrán biztosítási piacot az Insurance Top Magazine elemzése szerint.

Ami a nettó díjbevételeket illeti, 2015 elsõ hat hónapjában 39,9%-kal, 12,2 milliárd hrivnyára nõtt. Az Ukrajnában mûködõ 20 legnagyobb biztosító által összegyûjtött bruttó díjbevételek összege 2014 elsõ feléhez képest 31%-kal, 5,9 milliárd hrivnyára emelkedett, ami tehát a piaci átlagot meghaladó növekedés. Ezzel együtt piaci részesedésük 3 százalékponttal emelkedett.

A legnagyobb részesedéssel az Uniqa rendelkezik, melynek díjbevétele 0,6 milliárd hrivnya volt. A második legnagyobb biztosító az Axa, amely 50%-kal, 0,5 milliárdra növelte díjbevételét. Szakértõk szerint az ügyfelek leginkább a nagyvállalatokban bíznak, ezek közül is elsõsorban a külföldi cégekben. A nagy cégek rendelkeznek emellett a legnagyobb részesedéssel a vállalati biztosítások terén is, amely szegmens ráadásul kisebb mértékben csökken a lakosságinál.

Ugyanakkor a legnagyobb növekedést a lengyel PZU biztosító helyi leányvállalata érte el, amely 70%-kal, 345 millió hrivnyára növelte bruttó díjbevételét, amit cég elsõsorban a portfolió megfelelõ diverzifikációjával magyarázott, termékek és értékesítési csatornák szintjén is. Szintén javított a díjbevételeken az is, hogy a termékek közül a legnagyobb részt olyanok alkotják, melyeket nagyrészt külföldi devizában fizetnek.