2024-es előrejelzések: A nagyvállalati kibertér négy fő trendje
2024.01.19

Ahogyan az a biztosítás egyik legdinamikusabb területétől elvárható, a kiberbiztosítási piac egy újabb, változásokkal és kihívásokkal teli évet élt meg, és 2024-ben is hasonló változásokra számíthatunk a nagyvállalatokkal együttműködő brókerek és kockázatkezelők számára.

Árképzési környezet

A piacon az elmúlt néhány évben áringadozások voltak tapasztalhatók, melyeket a dinamikus fenyegetettségi környezet okozott.

Miután a piacon egy ideig az árak emelkedtek a zsarolóvírus-káresetek növekvő gyakoriságára és súlyosságára reagálva, 2023 második felében számos kockázat esetében árcsökkentés következett be.

Bár ezt kétségtelenül sok vállalkozás köszöntötte, az ügyfelek részéről az árstabilitás iránti igény is megjelent. A biztosítók egyre inkább aggódni fognak amiatt, hogy az árfolyam-megfelelőség nem tartható fenn, ha a negatív minősítési környezet 2024-ben tovább erősödik.

A nagyvállalati csapat itt a CFC-nél úgy véli, hogy a piacon rendelkezésre álló viszonylag bőséges kapacitás ellenére a kárrendezési környezetnek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy megállítsa az árazásra gyakorolt jelentős lefelé irányuló nyomást, amelyet a tavalyi év vége felé láthattunk, és így arra számítunk, hogy a minősítési környezet 2024-ben stabilabb egyensúlyt ér el.

Kapacitás

A megfelelő viszontbiztosítási és ILS-kapacitás lehetővé tette a kiberpiac további növekedését. Bár nem látjuk jelét annak, hogy ez megszűnne, a rendszerkockázati modellezéssel kapcsolatos további kényelemre lesz szükség ahhoz, hogy a viszontbiztosítók és a tőkepiacok felszabadítsák a szükséges kapacitást a kiberpiac hosszú távú növekedésének támogatásához.

Miközben a piac kkv-k esetében nagy hangsúlyt kap a penetrációs ráta növelésének szükségessége, még a nagyvállalati szektorban is - különösen az Egyesült Államokon kívül - a penetrációs ráta olyan magas, hogy a piacnak egészséges természetes növekedési ütemet kell elérnie, amelyet elegendő tőkekínálattal kell kielégíteni.

A jelenlegi kapacitásszintek biztosítják, hogy a nagyvállalatok túlnyomó többsége be tudja szerezni az általa kívánt limiteket. A CFC például már évek óta képes egy jelentős, 25 millió fontos hagyományos hitelkeretet kínálni a nagyvállalati piacon.

Követelések, fenyegetések

Arra számítunk, hogy a nagyvállalati térben továbbra is a zsarolóprogramok és a zsarolás lesz a legnagyobb kárigényforrás. A fenyegető szereplők számára a gazdasági ösztönzők olyan mértékűek, hogy nem látjuk e tevékenység csökkenését.

Ennek fényében a brókereknek és kockázatkezelőknek arra kell számítania, hogy a piac továbbra is a minimális biztonsági szabványok érvényesítésére törekszik, nagyobb hangsúlyt fektetve a beszállítói lánc átvilágítására, tekintettel a szoftverbeszállítók elleni támadások túlsúlyára.

Ez azonban a kiberbiztosítási ajánlatok folyamatos fejlődését is eredményezi majd 2024-ben.

A zsarolóprogram-járványra válaszul több piac nemcsak a belső kárrendezési infrastruktúra kiépítésére, hanem a proaktív kockázatkezelési szolgáltatások fejlesztésére is összpontosított. A CFC-nél például a proaktív fenyegetettségi riasztásainkat különösen nagyvállalati ügyfelek üdvözölték - különösen azok, akiknél a szolgáltatás korábban már megelőzött egy támadást. Folytatjuk a további beruházásokat ezekbe a képességekbe, és arra számítunk, hogy más úttörő piacok is hasonlóan járnak majd el. Ennek eredményeképpen a nagyvállalati ügyfelek valószínűleg még nagyobb előnyöket élveznek majd a kötvényeikből, mivel a piac igyekszik megerősíteni a hasonló megelőzési erőfeszítéseket.

Az Egyesült Államokban továbbra is aggodalomra adnak okot a hosszabb távú adatvédelmi igények. Nem látjuk, hogy az ilyen típusú incidensek száma idén csökkenne, mivel az egyes államok továbbra is egyre szigorúbb adatvédelmi rendszereket vezetnek be. Jelenleg a biometrikus és weboldal-követő technológiákból eredő keresetek vannak az első helyen, de arra is számítunk, hogy a felperesek ügyvédei továbbra is kreatívan használják az olykor évtizedes jogszabályokat az adatvédelemmel kapcsolatos csoportos keresetek benyújtására.

Az Egyesült Államokon kívül az adatvédelemmel kapcsolatos szabályozási ellenőrzés is fokozódott, mivel számos ország szigorúbb adatvédelmi szabályozást vezetett be vagy kíván bevezetni, gyakran a GDPR alapján. A piac számára talán még jelentősebb lesz, hogy ezek az új keretek rendelkeznek-e olyan összetevőkkel, mint például a magánindítványok benyújtásának joga, amelyek az adatvédelmi incidensekből eredő, harmadik féllel szembeni felelősségre vonatkozó keresetek számának növekedéséhez vezetnek.

Rendszerkockázat

A rendszerkockázat továbbra is sürgető probléma minden kiberbiztosító számára. Megvan a lehetősége annak, hogy korlátozza a piac megfelelő kapacitását, ami károsíthatja a hosszabb távú növekedési ütemet.

2023-ban számos kezdeményezést vezetett be a piac. Ezek közé tartozott a Lloyd's által bejelentett háborús kizárás, a piac első kiberkatasztrófa-kötvényének elindítása, valamint a mi támogatásunk az újonnan indított független Kiberfigyelő Központ létrehozásához, amelynek célja a rendszerszintű események meghatározása és kategorizálása azzal a céllal, hogy a piac rendszerkockázattal kapcsolatos megközelítése egyértelműbbé váljon.

A piac és a kapacitásszolgáltatók számára 2024-ben jelentős hangsúlyt fog jelenteni, hogy el tudják különíteni a hagyományos kárigényeket és a rendszerkockázatokat. Kétségtelen, hogy a piacon további innovációt fogunk látni a biztosítók rendszerkockázat-kezelésének módját illetően, ami hosszú távon pozitív előnyökkel járhat a piac és ügyfelei egésze számára.