Orvoshiány: több hetet vagy akár hónapot is várni kell a szakorvosi vizsgálatokra Budapesten
2018.01.22
Több háziorvos szerint sokszor heteket, sõt hónapokat kell várni a szakorvosi vizsgálatokra, mivel sok a beteg és kevés az orvos a szakrendelõkben. Több olyan budapesti szakrendelõt is talált az egyik hazai kereskedelmi tv, ahol akár 8-10 orvos is keresnek - írja a hvg.hu az RTL Híradó összeállítására hivatkozva.

Az orvoshiány miatt esetenként csak több hét várakozás után tudnak bejutni egy-egy szakorvoshoz itthon a betegek. A tudósításban megszólalt egy diósdi háziorvos, aki azt mondta: ha kardiológiára küld beteget, elõfordul, hogy két hónapot is várni kell a vizsgálatra, de reumatológiára is legalább 4-5 hét, hasi ultrahangra pedig 3-4 hét a bejutási idõ, ha nem sürgõs esetrõl van szó.

Egy budapesti háziorvos szintén megerõsítette, hogy sokat kell várni, ha szakorvoshoz küldi a betegeit. Például cukorbetegek, neurológiai problémákkal küszködõk, pszichiátriai betegek esetében szükséges a szakorvosi vizsgálat, hogy bizonyos gyógyszereket magasabb támogatással lehessen felírni. Nem ritka a 2-3-4 hetes várakozási idõ sem.

A betegek tapasztalatai alapján van ennél rosszabb is: gyermekpszichiátriára 4 hónap, gyermek ortopédiára fél év, MR-vizsgálat 3,5 hónap a várakozási idõ.

A megnövekedett várakozási idõ oka egyértelmûen a szakemberhiány, több szakrendelõ honlapján is látható, hányféle szakembert keresnek. A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István korábban, hogy csaknem ötezer orvos hiányzik Magyarországról, folyamatos az elvándorlás, ami az utóbbi idõben statisztikailag valóban mérséklõdött. Ónodi-Szûcs Zoltán egészségügyi államtitkár szerint az ötezres szám túlzó, és azon dolgoznak, hogy az egészségügyi dolgozók jobban meg legyenek becsülve.