A Generali a Generali China Insurance 100%-os részvényese lett.
2024.01.24

A Generali megerősíti stratégiai pozícióját Kínában, és 100%-os részvényese lesz a Generali China Insurance Company Limited-nek (GCI), kihasználva annak piaci jelenlétét és a jövőbeli növekedés platformját.

A Generali megállapodást írt alá a Generali China Insurance Company Limited 51%-ának megvásárlásáról mintegy 99 millió euró ellenében.

A tranzakció lezárását követően a Generali a GCI 100%-os részvényese lesz. Az aláírás a CNPC Capital által kezdeményezett nyilvános aukciós eljárást követi, a China Beijing Equity Exchange 2023. november 2-i közzététele szerint. A tranzakció lezárása a szabályozó hatóságok jóváhagyásától függ.

A Generali Csoport szabályozói szolvenciamutatójára gyakorolt becsült hatás körülbelül -1 p.p. lesz.

Az akvizíció hosszú távú stratégiai befektetést jelent egy teljesen saját tulajdonú és ellenőrzött általános biztosítási üzletág kialakítására Kínában, amely jól pozícionálja a Generalit a növekvő kínai piac szintén növekvő részesedésének megszerzésére.

A tranzakció befejezését követően a Generali lesz az első külföldi szereplő, amely kizárólag kötelező nyilvános árverésen keresztül szerez irányító részesedést egy kínai állami tulajdonú társaságban.

A GCI kizárólagos tulajdonosaként a Generali arra törekszik majd, hogy bővítse értékesítési hálózatát Kínában; építsen Kína szén-dioxid-semlegességre irányuló beruházásaira a zöld üzleti biztosítások kiterjesztése érdekében, hogy megkülönböztesse magát a piacon; és használja a csoport globális, regionális és helyi know-how-ját a GCI értékesítési stratégiájának javítása érdekében.

A Generali és a CNPC Capital továbbra is közös partnerek maradnak a 2002-ben létrehozott Generali China Life Insurance Company-ban, amely 2022-ben több mint 3 milliárd euró bruttó díjbevételt könyvelhetett el, valamint a Generali China Asset Management Company-ban.

Kína a világ második legnagyobb általános biztosítási piaca a biztosítási díjak alapján, ráadásul vonzó növekedési profillal rendelkezik. Ez a tranzakció, melynek keretében a Generali teljes tulajdonrészt szerez a GCI-ben, a CNPC Capital-lal közösen kialakított üzletágra épül.

A tranzakció során a Generali pénzügyi tanácsadójaként a UBS járt el. A jogi tanácsadóként a Fangda Partners járt el.

Generali China Life Insurance Co., Ltd. (GCL) volt az első kínai-idegen közös vállalkozásban működő biztosító, amelyet Kína WTO-csatlakozását követően a kínai kormány jóváhagyott.

A China National Petroleum Corporation (CNPC) és az Assicurazioni Generali S.p.A. (Generali csoport) együttműködésével létrejött GCL jelentősen fejlődött. A GCL 3,7 milliárd RMB jegyzett tőkéjével és 100 milliárd RMB-t meghaladó teljes eszközállományával a kínai biztosítási piac egyik jelentős szereplője.

A vállalat biztosítási termékek széles skáláját kínálja, beleértve az élet-, baleset-, egészség- és befektetés-orientált biztosításokat, valamint a munkavállalói juttatási programokat. A pekingi székhelyű GCL 15 fiókkal bővült különböző tartományokban, elkötelezett a magas színvonalú biztosítási szolgáltatások nyújtása és a Generali globális szakértelmének kihasználása mellett.