748 milliárd fontnyi kárt is okozhat a tengerszint-emelkedés
2024.01.31

Az éghajlatváltozás okozta tengerszint-emelkedés becsült közvetett gazdasági következményei sokkal nagyobbak, mint azt a korábbi tanulmányok mutatják.

A Delft-i Műszaki Egyetem által vezetett kutatócsoport, amelynek tagjai a PBL Holland Környezetértékelési Ügynökség, az olaszországi Európai Közgazdasági és Környezetvédelmi Intézet 271 európai régióra gyakorolt hatást vizsgálták 2100-ig.

A tanulmány szerint a GDP 1,26%-os (748 milliárd font) csökkenése az EU és az Egyesült Királyság egészére nézve, egyes tengerparti régiók pedig a GDP akár 21%-át is elveszítik, ami feltűnő regionális különbségeket mutat.

Az EU és az Egyesült Királyság lakosságának mintegy 44%-a él a partvonaltól 50 km-en belül - és ennek következtében a part menti áradások és jelentős gazdasági zavarok veszélyének van kitéve. Ezen túlmenően ezek a part menti régiók az európai GDP közel 40%-át adják. Európa nemzetközi kereskedelmi forgalmának 75%-a tengeri útvonalakon keresztül bonyolódik.

A tengerszint emelkedésével érintett gazdasági tevékenységek között lesznek nyertesek és vesztesek, amelyek közül néhányan fontolóra vehetik a parttól való stratégiai áthelyezést, míg mások szerkezetátalakításba, regionális gazdasági terjeszkedésbe kezdenek, vagy éghajlati alkalmazkodási stratégiákat (például gátakat) hajtanak végre. Különösen fontos a kritikus infrastrukturális ágazatok (például a közművek vagy a közlekedés) helyi jelenléte, mivel ezek alkotják a régió gazdaságának gerincét.

A közvetlen károk vagy veszteségek végül messzemenő következményekkel járhatnak, az ellátási láncok megszakításától a közszolgáltatások befolyásolásáig. Ezen infrastruktúra gyors helyreállításának biztosítása ezért kulcsfontosságú tényező a regionális gazdaság ellenálló képességének, a regionális helyreállításnak és az alapvető szolgáltatások folyamatos biztosításának szempontjából, azonban ez a helyreállítási folyamat más közszolgáltatásokra (például az egészségügyre és az oktatásra) is hatással lehet, és nem elhanyagolható hosszú távú hatást gyakorolhat a termelékenységre.