EU: új törvény a termékcímkéken megjelenő zöldmosás betiltásáról
2024.01.26

Az Európai Parlament megszavazta a termékcímkéken szereplő fenntarthatósági állításokat szabályozó törvényt. A jogszabály megtiltja a kiskereskedőknek, hogy általános környezetvédelmi és fenntarthatósági állításokat tegyenek valós bizonyítékok nélkül.

A törvény tiltja az olyan kifejezések használatát, mint az "öko", "biológiailag lebomló", "környezetbarát", "természetes" és "klímasemleges", amennyiben ez nem bizonyított. Az EU mostantól megköveteli, hogy a fenntarthatósági címkéket hivatalos vagy hatóságok által létrehozott tanúsítványokhoz, például az uniós ökocímkéhez kössék - jelentette az Európai Környezetvédelmi Iroda.

A törvény foglalkozik továbbá a szén-dioxid-kiegyenlítéssel, megtiltva a címkéken annak feltüntetését, hogy a termékek "semleges, csökkentett vagy pozitív hatást gyakorolnak a környezetre". Ez a lépés egy olyan időszakban történik, amikor egyre több tanulmány mutatja be, hogy a szén-dioxid-kiegyenlítési programok kevéssé járulnak hozzá a kibocsátások tényleges csökkentéséhez, ehelyett inkább "fantomkreditként" működnek, amelyek nem távolítják el a szén-dioxid-kibocsátást a légkörből.

A zöldmizéria elleni uniós irányelv 593 támogató szavazattal, 21 ellenszavazattal és 14 tartózkodással igen erős támogatást kapott.

Az irányelv a zöldmizériára vonatkozó állítások betiltása mellett a hamis vagy megalapozatlan tartóssági állításokat is célba veszi, az újrafelhasználhatóság és javíthatóság előmozdítása érdekében. A márkák nem állíthatják majd, hogy a termékek tovább tartanak, mint ameddig normál használat mellett tartanának, illetve nem népszerűsíthetik a terméknek a szükségesnél hamarabb történő cseréjét - az ilyen állítások jelenleg a technológiai termékek, például a nyomtatótinták címkéin gyakoriak.

Amint az Európai Tanács jóváhagyja a jogszabályt, az az EU Hivatalos Lapjában megjelenik. Ezt követően az EU tagállamainak két évük lesz arra, hogy hatályba léptessék a jogszabályt.

Addig is a jogszabály a még felülvizsgálat alatt álló zöld követelésekről szóló irányelv kiegészítése lesz. A zöld állításokról szóló irányelv több információt fog nyújtani a környezetvédelmi állítások használatáról - jelentette az EU.

Az Európai Környezetvédelmi Iroda szerint az EU-ban forgalomban lévő termékek mintegy 75%-a rendelkezik valamilyen fenntarthatósági állítással, de ezeknek az állításoknak több mint a fele homályos, zavaros vagy nem támasztható alá bizonyítékokkal.

Az aktivisták örömmel fogadták a zöld mosás betiltására irányuló lépést, de remélik, hogy olyan jogszabályokat is látnak majd a jövőben, amelyek tiltják a tervezett elavulást, vagyis amikor egy terméket úgy terveznek, hogy gyorsan tönkremenjen vagy használhatatlanná váljon.

"Ez a törvény átvágja a félrevezető zöld marketing füstjét, pórázra fűzi a kétes állításokat, és növeli a fenntarthatósági címkék hitelességét" - mondta Miriam Thiemann, az Európai Környezetvédelmi Iroda fenntartható fogyasztásért felelős szakpolitikusa egy nyilatkozatban. "Az emberek a vásárlás előtt több információhoz jutnak majd a termékek tartósságáról és javíthatóságáról is. De még mindig erősebb szabályokra van szükségünk ahhoz, hogy a tartós, javítható termékek váljanak normává."