Türelem kell a családi ház eladásához
2018.01.23
2017-ben a fõvárosban minden szegmensben nõtt, vidéken pedig csökkent a használt lakóingatlanok értékesítési ideje 2016-hoz képest. Átlagosan 190 nap kell a családi ház, 100 a tégla-, és 71 nap a panellakás eladásához - tette közzé az Otthon Centrum legfrissebb statisztikáit. Mindhárom lakástípust Budapesten lehet a leggyorsabban értékesíteni. Családi házaknál továbbra is türelemre van szükség; akár a fõvárosban vagy vidéken próbálunk túladni rajta. Idén nem számít további csökkenésre az értékesítési idõben az Otthon Centrum.

Mindhárom lakástípust Budapesten lehet a leggyorsabban értékesíteni. Családi házaknál továbbra is türelemre van szükség; akár a fõvárosban vagy vidéken próbálunk túladni rajta. Idén nem számít további csökkenésre az értékesítési idõben az Otthon Centrum.

A cég adatai szerint országosan egy év alatt három nappal rövidült az értékesítés átlagos ideje ebben a kategóriában, azaz átlagosan 71 napra csökkent 2017-ben. Ez másfél héttel magasabb, mint két éve, de három nappal rövidebb, mint tavaly, amikor átlagosan 74 nap kellett egy panellakás értékesítéséhez.

Budapesten az értékesítéshez szükséges idõ 2016 óta tovább nõtt két nappal, és tavaly már 66 nap kellett egy fõvárosi panel értékesítéshez. Ez azonban még mindig a legrövidebb átlagos értékesítési idõ a többi régióhoz képest. Kelet-Magyarországon átlag 72 nap, a Dunától nyugatra 77 nap, a fõvárost övezõ Pest megyei városokban pedig 79 nap alatt keltek el a panellakások. Budapesten kívül továbbra is egyre gyorsabban keltek el a panelek: az értékesítéshez szükséges idõ vidéken bõ héttel, Pest megyében két-három nappal csökkent a 2017 és 2016 évi átlagértéket összehasonlítva.

Hasonló tendencia volt megfigyelhetõ a téglalakásoknál is: Budapesten lassult a piac – tavaly 99 nap alatt keltek el, míg 2016-ban 80 nap alatt –, vidéken viszont pörögtek a lakások, csökkent az értékesítéshez szükséges átlagos idõ. Jelenleg minden régióban nagyjából 100 napra van szükség átlagosan, hogy egy tégla építésû társasházi lakás új tulajdonosra találjon.

Egy családi ház értékesítéséhez közel kétszer több, átlagosan 190 nap szükséges. Amíg vidéken egy-két héttel csökkent, addig Budapesten és Pest megyében ugyanennyivel nõtt az értékesítéshez szükséges idõ 2016 és 2017 között; ez utóbbiban 170 napról 177-re.

Az Otthon Centrum várakozása szerint a lakások értékesítési idejében nem várható további csökkenés, tavaly inkább a kiegyenlítõdés felé mozdult el piac, így idén várhatóan a panellakások is átlag 71, a téglalakások pedig átlag 100 nap alatt kelhetnek el a piacon. A családi házak esetében, különösen vidéken, elképzelhetõ az értékesítési idõ csökkenése.

A tíz évvel korábbi értékekhez viszonyítva egyedül a panellakás értékesítési ideje süllyedt vissza a válság elõtti szintre. A téglalakások esetében két héttel magasabb ez az érték, míg a családi házak esetében negyven nappal magasabb ez a szám, mint tíz éve.