Anyagi csõd nélkül úsztuk meg a karácsonyt
2018.01.23
A Provident Pénzügyi Zrt. 1000 fõs, reprezentatív kutatást végzett az ünnepek alatt, melynek eredményei szerint tovább bõvült az elõzõ évhez képest a háztartások ünnepi költségvetése. Bár a többség számára anyagilag megterhelõ volt a karácsonyi idõszak, 77%-uk szerint mindez nem jár majd lemondásokkal az újévben. Tárgyi ajándékok helyett inkább az élményeknek, pihenésnek és a családdal együtt töltött idõnek örültek leginkább a magyarok karácsonykor - idézi a Provident felmérési eredményeit írja a piacesprofit.hu.

A cég által végzett felmérés fõként azt vizsgálta, hogy mennyit költöttek a magyar háztartások az ünnepek során, milyen forrásokból fedezték a felmerülõ költségeket, illetve anyagi szempontból mire számítanak 2018-ban.

Az elõzõ évhez képest emelkedett a háztartások ünnepekre szánt pénzügyi kerete: a megkérdezettek negyede ugyanannyit, 43%-uk viszont többet költött, mint 2016-ban. Az elõzõ évhez képest felére csökkent azok aránya (7%), akik maximum húszezer forintot költöttek. A válaszadók negyede húsz és ötvenezer forint közötti összegbõl, 31%-uk ötven és százezer forint közötti összegbõl fedezte a karácsonyi és szilveszteri kiadásokat.

Bár a felmérésben résztvevõk többsége (63%) anyagilag megterhelõnek érezte az ünnepeket, 77%-uk úgy véli, hogy a decemberi többlet kiadások miatt semmirõl nem kell lemondania az újév elsõ felében.

A Provident felmérésébõl az is kiderül, hogy a magyar háztartások többsége saját forrásból, külsõ segítség nélkül finanszírozta az év végi idõszakban felmerült kiadásokat. A megkérdezettek közel fele tudatosan készült az ünnepekre és elõre félretette a szükséges összeget. Az elõzõ évhez hasonlóan minden tizedik válaszadó finanszírozta hitelfelvételbõl vagy baráti kölcsönbõl a karácsonyi kiadásokat. A 2016-os eredményekhez képest viszont megduplázódott azok aránya, akik a munkahelyükön kapott év végi jutalomból fedezték a költségeket, most minden ötödik válaszadó nyilatkozott így.

Az ünnepekhez köthetõ kiadások közül a háztartások 61%-a az ünnepi menüre költötte a legtöbbet, míg az ajándékokra szánt összeget csupán a második legmagasabb kiadásként jelölték meg ebben az idõszakban.

Az év végi ünnepek során minden hetedik kutatásban résztvevõnek volt arra lehetõsége, hogy elutazzon pihenni valahová. A megkérdezettek 75%-a otthon töltötte az ünnepeket, 8%-uk pedig csak rokonlátogatás céljából tervezett utazást.

A legnépszerûbb ajándék az elõzõ évektõl eltérõen 2017-ben az utazás volt, a válaszadók közel 15%-a leginkább az ilyen típusú ajándékoknak örült. A korábbi legnépszerûbb ajándékok, mint például az elektronikai eszközök, mobiltelefonok és tabletek 2017-ben csupán a megkérdezettek 11%-ának jelentették a legkedvesebb meglepetést a fa alatt. A válaszadók 10%-a egy-egy háztartási eszköznek örült leginkább karácsonykor. A válaszadók tizede úgy nyilatkozott, hogy számára nem a tárgyi ajándékok, hanem a szeretteikkel együtt töltött idõ, a nyugalom, illetve egészség jelentették a legnagyobb örömöt.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy ha váratlanul egy nagyobb összeg állt volna a nyilatkozók rendelkezésére az ünnepek idején, mire fordították volna. Az eredmények alapján 43%-uk félretette volna az összeget pénzügyi tartaléknak, míg minden negyedik megkérdezett ajándékot vásárolt volna belõle családjának, barátainak.