Erõteljes világgazdasági növekedést várnak a közgazdászok
2018.01.26
A közgazdászok körében végzett felmérés 3,7 százalékos globális gazdasági bõvülést jósol erre az évre. A szakértõk egyetértenek abban, hogy az amerikai adóreform lesz a növekedés motorja - derül ki a Reuters hírügynökség felmérésébõl.

Erõteljes globális gazdasági növekedés várható idén – ez a következtetés vonható le a Reuters kutatásából,amelyet a hírügynökség ötszáz közgazdász megkérdezésével készített. A szakértõk 3,7 százalékos bõvülést prognosztizáltak erre az évre, amely a leggyorsabb ütemû növekedés lenne a 2010-ben mért 4,3 százalékos eredmény óta. 

A Reuters októberben közzétett 3,6 százalékos 2018-as növekedési elõrejelzéséhez képest ugyan optimistább a most kiadott prognózis, mégis elmarad a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfõn ismertetett várakozásaitól. A valutaalap számításai szerint a tavalyi gazdasági lendület idén és jövõre is kitarthat, és az IMF 3,9 százalékos növekedést jósol mind 2018-ra, mind 2019-re – 0,2 százalékponttal megemelve õszi elõrejelzését.

A Reuters által megkérdezett közgazdászok egyetértenek a valutaalappal az amerikai adóreform GDP-növekedésre gyakorolt hatásával kapcsolatban, várakozásaik szerint az USA gazdasága három éve a legnagyobb ütemben bõvülhet idén. Ugyanakkor õk is kiemelték, hogy a rendelkezés növekedésösztönzõ hatása nem tart majd sokáig.

„A javuló üzleti környezet, a növekvõ fogyasztói bizalom és a dinamikusan bõvülõ munkaerõpiac láttán a közgazdászok kénytelenek voltak újra és újra emelni növekedési elõrejelzéseiken az eurózóna és a nagyobb gazdaságok teljesítményével kapcsolatban” – írja a Reuters. Bár a nagyobb jegybankok várhatóan szigorítanak monetáris politikájukon, a folyamat elõreláthatóan lassú lesz, a hitelköltségek még mindig kedvezõek, ami a konszenzus szerint elõsegítheti a növekedést. Az erõs
euró azonban fékezi az inflációt, ami lassíthatja az Európai Központi Bank monetáris politikájának normalizálódását.

Az euróövezetben januárban a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) elõzetes értéke 58,6 pontra emelkedett, ez 2006 júniusa óta a legjobb eredmény – derül ki az IHS Markit gazdaságkutató adataiból. A decemberi 58,1 pont után az elemzõk 57,9 pontos indexre számítottak. A szolgáltatóipari BMI elõzetes értéke 57,6 pontra emelkedett, ami 125 havi csúcs. „Repülõstarttal indította 2018-at az euróövezeti gazdaság, az üzleti aktivitás tizenkét éve nem látott dinamikára tett szert” – nyilatkozta Chris Williamson, az IHS Markit vezetõ közgazdásza, aki szerint az esztendõ elsõ negyedében 1 százalékos GDP-növekedés várható.