Akkor is jelentõs a jégkár, ha bevetjük a jégelhárító rendszert
2018.01.29
Idén májustól élvezhetik a magyar gazdák az ország egész területére kiterjedõ, jégkár-mérséklõ rendszer, a Jéger elõnyeit. Az eddig három megyében kiépített kárelhárító eszközök tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy ez a védelem csak a megkötött biztosításokkal együtt hatékony igazán – tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint az összes mezõgazdasági kár 20 százalékát okozza jégverés. A biztosítói adatok alapján ez azonban így is jelentõs, hiszen tavaly közel 9 milliárd forintot fizettek ki ilyen jogcímen a gazdálkodóknak. 

A biztosítók üdvözlik az országos rendszer bevezetését, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy pár évnek el kell telnie, amíg a rendszer hatásosságáról pontos képet lehet majd kialakítani. Azt érdemes alapul venni, hogy három dunántúli megyében (Somogy, Baranya és Tolna) már régebb óta mûködik egy 141 talajgenerátorból álló hálózat, amely része lesz az országos rendszernek. A NEFELA Dél-magyarországi Jégesõ-elhárítási Egyesülés adatai szerint tevékenységük csaknem három évtizede alatt 74 százalékkal csökkent a mezõgazdasági jégkár a térségben. A biztosítói adatok viszont azt mutatják, hogy a kifizetett kártalanítások még így is számottevõ összeget tesznek ki. Az elmúlt évtized legtöbb jégkárt feljegyzõ éveit vizsgálva szembetûnik, hogy a három talajgenerátoros megyében kifizetett összegek tavaly például a jégkár címén nyilvántartott kártalanítás közel harmadát tették ki. Egy-egy kirívóan magas kifizetés értéke egy szerzõdésre pedig ebben a tíz évben jóval meghaladhatta akár a százmillió forintot is.

A rendszer elindításával nem szûnik meg minden probléma és nem szûntethetõ meg a jégesõ. Erre hívta fel a figyelmet a közelmúltban egy rádióinterjúban dr. Geresdi István nemzetközileg ismert felhõfizikus és a Pécsi Tudományegyetem tanára is. „Arra van esély, hogy csökken a jég mérete és ez az okozott károkat is csökkenti” – nyilatkozta. A biztosítókhoz érkezõ visszajelzések szerint egyébként a generátorok mûködési területén többször tapasztalt jelenség, hogy az apró jégszemek a felhõben sok esetben összetapadnak, és végül mégis nagy jégdarabokként hullanak alá.

Geresdi azt is megemlítette, hogy a technológia nagyon fontos elemét képezik a pontos elõrejelzések, mivel a hatékony mûködéshez a tényleges vihar elõtt 2-3 órával már be kell kapcsolni a berendezéseket. A rendszer kiépítõi az Országos Meteorológiai Szolgálattól várják annak elõrejelzését, hogy mikor kell be-, illetve kikapcsolni a generátorokat. 

Szakértõk szerint a rendszer elsõsorban azokban az esetekben bizonyulhat hasznosnak, amikor a viharokat már jóval az érkezésük elõtt be lehet mérni. Ám továbbra is gondokat okozhatnak a helyi záporok és zivatarok, hiszen ezek sokszor olyan hirtelen támadnak, hogy sokáig még egy felhõ sem jelzi az érkezésüket. A Jéger rendszer tehát a tapasztalatok alapján biztosítással együtt teljes körû védelmet nyújt a gazdálkodóknak.