Az Isha és a Jocelyn szélviharok több százmillió eurós károkat okoznak Európa-szerte
2024.02.02

Annak ellenére, hogy a viharok hatásait az eredeti előrejelzésekhez képest mérsékeltnek ítélték, az Isha és Jocelyn szélviharok gazdasági veszteségei várhatóan több százmillió euróra rúgnak - derül ki az Aon 2024. január 26-án kiadott katasztrófajelentéséből.

A korábbi Ciarán és Zoltán viharok által okozott jelentős szél okozta károk után ez a legutóbbi katasztrófa újabb jelentős eseményt jelent az európai biztosítók számára a viszonylag aktív szezonban.

Az Isha és a Jocelyn szélviharok január 21. és 24. között komoly pusztítást végeztek Nyugat-, Észak- és Közép-Európában. Nemcsak romboltak, de emberéleteket is követeltek.

Az Egyesült Királyság és Írország viselte az egymást követő viharok legfőbb következményeit, ahol súlyos károkat okozó szelek és extrém időjárási körülmények uralkodtak.

Egy új ciklonális mintázat ragadta meg Európát, amely az egymást követő alacsony nyomású rendszerekhez kapcsolódó intenzív szeleket és helyenként heves esőzéseket szabadított el.

Az Isha szélvihar, amelyet a FU Berlin eredetileg Irisnak nevezett el, január 21-22-én csapott le Nyugat-Európára, és nagy károkat okozott, különösen az Egyesült Királyságban és Írországban.

A vihar hatását tovább fokozta a január 23-24-én érkező Jocelyn, más néven Jitka, amely hasonló, korábban az Isha által sújtott területeken is erős szeleket generált.

Északnyugat-Írországra, beleértve Galway, Mayo és Donegal megyéket, valamint Skócia északkeleti részére vörös szélriasztást adtak ki. A narancssárga szélriasztás az Egyesült Királyság szinte egész területére és Hollandia egyes részeire vonatkozott.

Annak ellenére, hogy a Jocelyn vihar szélerőssége az Isha viharhoz képest alacsonyabb volt, Írország, Észak-Írország és Skócia nagy részére narancssárga vagy sárga szélriasztást adtak ki. Németország, Lengyelország, Dánia, Svédország és a Baltikum nemzeti meteorológiai szolgálatai szintén szélriasztást adtak ki.

A viharok káoszt hagytak maguk után, több mint 630 000 ügyfélnél volt áramkimaradás, ebből 400 000 az Egyesült Királyságban és több, mint 230 000 Írországban. Mindkét országból kidőlt fákról és jelentős közlekedési fennakadásokról számoltak be, több, mint 150 járatot töröltek és voltam, amelyek késtek. Széles körű fennakadások voltak Északnyugat-Franciaországban, Hollandiában, Németországban és azon túl is.

A viharok emberi áldozatai tragikusan magasak voltak: legalább négy ember vesztette életét az Isha szélviharral kapcsolatos balesetekben - három Írországban és egy az Egyesült Királyságban. A Jocelyn szélvihar további egy emberéletet követelt az Egyesült Királyságban, és többen megsérültek.