Az Európai Bizottságnak sürgősen be kell vezetnie a gépjárműadatokra vonatkozó uniós jogszabályt
2024.02.05

Az európai biztosítási ágazat kilenc másik, független gépjármű-szolgáltatókat és fogyasztókat képviselő európai szövetséggel együtt felszólította Ursula von der Leyen-t, az Európai Bizottság elnökét, hogy sürgősen hozzon olyan uniós jogszabályt, amelyre nagy szükség van a gépjárműadatokhoz való hozzáférés terén.

A modern járművek többsége összekapcsolt, és hatalmas lehetőségeket kínál a biztonságosabb és intelligensebb mobilitás érdekében az európai fogyasztók és vállalkozások számára. A gyártók azonban monopóliummal rendelkeznek a járműadatokhoz való hozzáférés terén. Ez korlátozza a szolgáltatási innovációt és a versenyt, illetve korlátozza a fogyasztók és a vállalkozások választási lehetőségeit, emeli az árakat és rontja Európa globális versenyhelyzetét.

A csoport hangsúlyozza, hogy hét évnyi vita után az Európai Bizottság által régóta ígért, a járműfedélzeti adatokhoz, funkciókhoz és erőforrásokhoz való hozzáférésre vonatkozó jogalkotási tervre nagyobb szükség van, mint valaha. Az uniós adatvédelmi törvény - érvelésük szerint - nem foglalkozik sem a kvázi monopolisztikus piaci struktúrával, sem a méltányos adathozzáférés megvalósításához szükséges technikai követelményekkel. Sürgős a cselekvés, mivel júliusban a szabályozás szakadékba kerül, amikor az ENSZ új kiberbiztonsági törvénye (155. sz.) hatályba lép, ami a járműadatokhoz való távoli hozzáférés egyetlen független eszközének fokozatos leállításához vezethet. A csoport szerint az EU-nak sürgősen egyenlő hozzáférést kell biztosítania a járművekkel kapcsolatos adatokhoz valamennyi piaci szereplő számára, olyan ágazatspecifikus jogszabályokkal, amelyek védik a fogyasztók választási lehetőségeit, ösztönzik a valódi versenyt és elősegítik a beruházásokat.

Az európai biztosítási ágazat nevében Yann Arnaud, a francia biztosító, a MACIF ügyféligényekre való reagálásért és innovációért felelős igazgatója a következőket nyilatkozta: "Jelenleg nincsenek egyenlő feltételek a járműadatokhoz való hozzáférés terén, ami megfojtja a versenyt és az innovációt. Az Európai Bizottságnak fel kell hagynia az időhúzással, és sürgősen uniós szabályozást kell előterjesztenie. Ez lehetővé tenné a biztosítók számára, hogy jobb termékeket és szolgáltatásokat nyújtsanak az éghajlatváltozást támogató és a közúti biztonságot javító intézkedésekhez. Segíteni fogja őket abban is, hogy megértsék és kezeljék a mobilitás új és jövőbeli formáihoz, például az autonóm vezetéshez kapcsolódó kockázatokat. Az adatokhoz való hozzáférés megnyitása megakadályozza, hogy néhány nagyvállalat irányítsa az adatokat, és ehelyett egy olyan versenypiacot hoz létre, amely az európaiak javát szolgálja.