GDV: A „Friederike” okozta károk elérhetik az 1 milliárd eurót
2018.01.30
A közelmúltban Németország felett átvonult, Friederike névre keresztelt vihar mintegy 1 milliárd euró összegû kárt okozott, az összeg 90% -a ingatlanokban esett, míg a gépjármûvek sérülésenek összegét 100 millió euró körüli összegre teszik – jelentette be a Német Biztosítók Szövetsége (GDV).

A Friederike 1997 óta a második legsúlyosabb károkat okozó téli vihar volt Németországban. A listát még mindig a Kyrill vezeti amely 2007-ben több mint 2 milliárd eurós veszteséget hagyott maga után. A harmadik a sorban a Lothar, amely 1999-ben 800 millió eurós rombolást okozott az országban.

Korábbi becslésében a Német Biztosítók Szövetsége legalább 500 millió euróra becsülte az okozott kárt. A GDV azoknak a különösen nagy károkat okozó idõjárási eseményeknek az esetében, amelyeknek várható kárösszege meghaladja az 500 millió eurót, a GDV külön felmérést készít tagvállalatai körében, s az adatok ismeretében pontosítani tudja becslését.

A – Franciaországban David nevet viselõ - Friederike 2018 január 18-án indult el nyugatról, s Írországon, az Egyesült Királyságon, Hollandián, Belgiumon és Németországon keresztül Lengyelország területére is elért. A vihar legalább tíz ember halálát okozta. 

A 2007-es Kyrill óta a Friederike volt a legnagyobb pusztítást okozó vihar, amely Németország középsõ területét sújtotta. A Friederike kisebb erõvel támadott, mint a Kyrill, és csak a Brocken-hegységben, illetve Harz környékén érte el a hurrikánokra jellemzõ szélerõt.