Biden John Podestát választotta Kerry helyére, mint új globális klímaügyi képviselőt
2024.02.06

A Fehér Ház megerősítette, hogy Joe Biden elnök John Podestát, a tiszta energiával foglalkozó tanácsadót választotta John Kerry utódjául az elnök nemzetközi klímapolitikáért felelős főtanácsadói posztjára.

A 75 éves Podesta jelenleg Biden mérföldkőnek számító klímatörvényét, az inflációcsökkentési törvényt végrehajtó csoportot vezeti. Korábban Barack Obama tanácsadójaként és Bill Clinton kabinetfőnökeként dolgozott.

Az év elején Kerry - volt külügyminiszter és massachusettsi szenátor - bejelentette, hogy lemond, hogy segítsen Biden újraválasztási kampányában.

"Az, hogy Biden elnök John Podestát nevezte ki, hogy továbbra is vezesse globális éghajlatvédelmi erőfeszítéseinket, mutatja az elnök szilárd elkötelezettségét az éghajlati válság kezelése mellett - és tükrözi meggyőződését, hogy nincs vesztegetni való időnk" - mondta Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó a Fehér Ház sajtóközleményében. "John erőfeszítései és tapasztalata döntő fontosságúak lesznek, amikor a világ országai kidolgozzák a jövő év elején esedékes, fokozott kibocsátási célértékek következő körét, valamint a közös éghajlati céljaink eléréséhez szükséges globális tisztaenergia-ellátási láncok kiépítésén is dolgoznak." - tette hozzá.

Podesta kínai klímadiplomatákkal fenntartott kapcsolatai, valamint több évtizedes politikai tapasztalata előnyös lesz az új szerepkörben.

"Kerry miniszter úr visszahelyezte az Egyesült Államokat a klímaváltozással kapcsolatos vezető szerepbe világszerte" - mondta Podesta a Washington Postnak. "És gondoskodni fogunk arról, hogy az erőfeszítései révén kialakult lendületet fenntartsuk."

Podesta - Todd Stern és Kerry korábbi klímavédelmi megbízottakkal együtt - kulcsszerepet játszott az első amerikai-kínai kétoldalú éghajlat-változási megállapodás 2014-es megtárgyalásában. A megállapodásnak tulajdonították például a következő évben megkötött párizsi megállapodást.

"Három év alatt Kerry miniszter úr fáradhatatlanul bejárta a világot, visszahozta az amerikai klímavezetést a szakadék széléről, és a világ országait arra késztette, hogy történelmi lépéseket tegyenek az éghajlati válsággal való szembenézés érdekében" - mondta Jeffrey Zients, a Fehér Ház jelenlegi kabinetfőnöke egy nyilatkozatban, amelyről a The New York Times számolt be. "

A környezetvédelmi csoportok örömmel fogadták a Podesta kinevezéséről szóló döntést.

"John Podesta egyedülállóan alkalmas arra, hogy ebben a kritikus pillanatban a nemzet klímadiplomáciájának élére álljon" - mondta Manish Bapna, a Natural Resources Defense Council (NRDC) elnök-vezérigazgatója az NRDC sajtóközleményében. "Az éghajlati válság áll a világ minden részén növekvő költségeket és növekvő veszélyeket okozó, kaszkádszerűen terjedő katasztrófák hátterében. Ez humanitárius válság, gazdasági válság, biztonsági válság. A globális igazságtalanság válsága. John Podesta rendelkezik azokkal a készségekkel, ismeretekkel és elkötelezettséggel, amelyekkel ezeket az egymást keresztező válságokat az általuk megkövetelt sürgősséggel kezelheti."

Jean Su, a Biológiai Sokféleség Központjának energiaügyi igazságossági igazgatója hangsúlyozta, hogy azonnali cselekvésre van szükség a fosszilis tüzelőanyagok okozta éghajlati válság megállítása érdekében.

"Podestának át kell vennie a stafétabotot Kerrytől, és az Egyesült Államokat egy őrült sprintre kell vezetnie az olaj- és gázkitermelés megszüntetése érdekében, amíg még van időnk megelőzni a legsúlyosabb éghajlati katasztrófákat" - nyilatkozta Su.