Munich Re: kihívásokkal teli geopolitika, gyenge növekedés és folyamatos inflációs aggodalmak
2024.02.07

A Munich Re 2024-re vonatkozó gazdaságkutatási előrejelzése szerint a geopolitikai bizonytalanságok, a gyenge növekedés és az alacsonyabb infláció által jellemzett gazdasági környezet kihívásokkal teli lesz.

A 2023-as meglepő növekedés ellenére, amelyet a robusztus munkaerőpiacok, a béremelések és a vártnál jobb amerikai feltételek vezéreltek, a jelentés 2024-ben a globális gazdasági növekedés lassulására számít.

Az előrejelzések szerint a fejlett gazdaságokban a magas árak és a szigorú monetáris politika miatt 2024-ben stagnálás vagy gyenge növekedés következhet be.

A feltörekvő piacok, különösen Ázsiában, várhatóan a globális növekedés motorjai lesznek, Kína növekedését 4-5%-ra prognosztizálják, ami valamivel alacsonyabb az előző évinél.

Az inflációs ráták csökkenő tendenciát mutatnak, amihez az alacsonyabb energiaárak, valamint az élelmiszerek és a nem energetikai termékek árának mérséklődése is hozzájárul. A maginfláció azonban továbbra is lassan csökken, és a fejlett gazdaságokban az inflációs ráták várhatóan 2024-ben is a központi banki célok felett maradnak.

A jelentés szerint a főbb központi bankok valószínűleg 2024-ben hajtanak végre első kamatcsökkentéseket. E csökkentések időzítése és mértéke azonban továbbra is bizonytalan. A recesszió kiváltása nélküli csökkenő inflációval járó "puha leszállás" lehetőségét valószínűbbnek tartják, mint egy évvel ezelőtt.

A geopolitikai körülmények továbbra is kihívást jelentenek, a folyamatos konfliktusok és kockázati forgatókönyvek miatt, elsősorban a Közel-Keleten.

A jelentés megjegyzi, hogy 2024-ben rekordszámú globális választás lesz, a novemberi amerikai elnökválasztást különösen befolyásoló tényezőnek ítélik a világgazdaság további kilátásaira.

A gazdasági kilátásokat aszimmetrikus kockázatok jellemzik, a növekedési kockázatok lefelé hajlanak. A geopolitikai feszültségek, például az Izrael és a Hamász közötti háború, valamint az Oroszország és a Nyugat között zajló konfliktus potenciális zavarokat jelentenek. Az inflációs kockázatokat, - bár kiegyensúlyozottabbak -olyan tényezők befolyásolhatják, mint a munkaerő-piaci feltételek és az energiaárak.