A világnak évente 2,4 billió dollárnyi klímafinanszírozásra van szüksége
2024.02.08

Simon Stiell, az ENSZ éghajlat-változási főnöke pénteken Azerbajdzsánban tartott beszédében azt mondta, hogy a világnak évente legalább 2,4 billió dollárra van szüksége ahhoz, hogy a globális éghajlati célok elérhető közelségben maradjanak.

Stiell, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének végrehajtó titkára ismertette az intézkedések - és a finanszírozás - ütemezését, amelyek szükségesek a párizsi megállapodás céljainak megvalósításához és a Föld hőmérsékletének 1,5 Celsius-fok alatt tartásához.

"Az idei év feladata, hogy közösen dolgozzunk globális pénzügyi rendszerünk átalakításán, hogy az alkalmas legyen a célnak megfelelő működésre, és világos tervvel rendelkezzen az éghajlatváltozásra való áttérés értelmes végrehajtására" - mondta Stiell a bakui Azerbajdzsáni Diplomáciai Akadémia hallgatóinak. "Ha a számokat nézzük, egyértelmű, hogy az átmenet megvalósításához pénzre van szükségünk, méghozzá sok pénzre. 2,4 billió dollárra, ha nem többre."

Azerbajdzsán idén novemberben ad otthont a COP29 klímacsúcsnak.

Ez volt az első nagyobb beszéd, amelyet Stiell a tavalyi dubaji COP28 óta tartott.

"Az éghajlatváltozás finanszírozásával foglalkozó magas szintű szakértői csoport becslése szerint évente 2,4 billió dollárra van szükség a megújuló energiához, az alkalmazkodáshoz és más, az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekhez történő beruházáshoz a fejlődő országokban. Kína ez alól kivétel." - mondta Stiell a beszédében. "Akár a kibocsátás csökkentéséről, akár az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség kiépítéséről van szó, már most égetően fontos, hogy a finanszírozás a világ éghajlatváltozás elleni küzdelmének döntő tényezője."

Az azerbajdzsáni éghajlat-változási konferencia fő témája az éghajlat-politikai finanszírozás lesz. A kormányokat arra kérik, hogy 2025 után állítsanak fel új célt a fejlődő országoknak az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra és a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának csökkentésére irányuló erőfeszítéseihez szükséges tőkebevonásra.

Éppen tavaly teljesítették a nemzetek a 2009-es célt, miszerint 2020-ig évi 100 milliárd dollárt fordítanak az éghajlatváltozás finanszírozására.

A jövő évi brazíliai COP30-ra a nemzeteknek új, erőteljesebb ígéretekkel kell készülniük a kibocsátás csökkentésére, valamint az ezek megvalósításához szükséges pénzeszközökkel - közölték az ENSZ klímavédelmi tisztviselői az Associated Press beszámolója szerint.

"Az éghajlat-politika finanszírozását nem szabad csendben elcsenni a segélyezési költségvetésekből" - mondta Stiell beszédében. "2024 az az év, amikor a multilaterális fejlesztési bankoknak konkrét intézkedésekkel kell demonstrálniuk, hogy központi szerepet játszanak a világ éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és hogy eltökéltek a méretarányos hatás elérésére. Merész lépéseket kell tenniük a pénzügyi innováció irányába, amely 2030-ra megduplázza, ha nem megháromszorozza kollektív pénzügyi kapacitásukat - különösen a támogatások és a kedvezményes finanszírozás tekintetében."

Stiell óva intett attól, hogy a dubaji COP28 konferencián kötött globális értékelő megállapodás után "győzelmi kört" tegyünk, mivel még sok a tennivaló.

"Olimpiai erőfeszítéseket kell tennünk a következő két évben, hogy elérjük azt a célt, amit 2030-ra és 2050-re el kell érnünk. Valójában a következő két év intézkedései fogják meghatározni, hogy a következő két évtizedben és még jóval később is mennyi éghajlatváltozás okozta pusztítást tudunk elkerülni" - mondta Stiell.