Egy egyszerű vérvizsgálat forradalmasíthatja a rákszűrést
2024.02.12

A többféle rákot felismerő korai vérvizsgálatok olyan jövőt kínálnak, amelyben egyetlen vérvizsgálat rutinszerű, átfogó szűrést biztosíthat számos rákos betegségre. Az ilyen típusú, minimálisan invazív teszt forradalmat jelentene a rákos megbetegedések korai felismerésében, és képes lenne javítani a túlélési arányokat, valamint csökkenteni a késői stádiumú kezelések gazdasági terheit.

Az MCED azonban még a fejlesztés korai szakaszában van. A Swiss Re Institute új jelentése "Multi-Cancer Early Detection: Cancer screening beyond the today's boundaries" (Többféle rák korai felismerése: rákszűrés a mai határokat átlépve) a betegek és a biztosítók jövőbeli kockázatait és lehetőségeit vizsgálja.

Natalie Kelly, a Swiss Re globális L&H biztosítási, kárrendezési és K+F részlegének vezetője szerint: "Az MCED reményt ad arra, hogy a rákot a legkorábbi stádiumban felismerjük, növelve a túlélési arányt, csökkentve ezzel a költségeket a bonyolult, késői stádiumú kezelések elkerülése révén. Mivel azonban a fejlesztésük még korai stádiumban van, gondosan meg kell vizsgálnunk a bennük rejlő lehetőségeket, a kockázataikat és a biztosítókra gyakorolt hatásaikat."

A korai felismerés életeket menthet és csökkenti a kezelési költségeket

Az MCED-vérteszt a folyékony biopszia egy olyan típusa, amely egyetlen vérmintából képes kimutatni a rák biomarkereit. Ezek a minimálisan invazív vérvizsgálatok hatékonyan segíthetnek a rák korai stádiumban történő felismerésében, még azelőtt, hogy a betegek tüneteket mutatnának.

Kutatások szerint a korai diagnózis jelentősen, akár 15-25%-kal javíthatja egyes rákos megbetegedések 5 éves túlélési arányát, ha a rákot még azelőtt fel lehet fedezni, hogy a test más részeire átterjedne.

A korai felismerés a rák kezelésének költségeit is csökkentheti. A Cancer Research UK arra a következtetésre jutott, hogy bizonyos rákos megbetegedések 3. és 4. stádiumban történő kezelése közel két és félszer annyiba kerül az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának, mint az 1. és 2. stádiumban lévő rákos megbetegedések kezelésére fordított összeg.

A hiányzó valós bizonyítékokkal és a pontatlan teszteredmények lehetőségével kapcsolatos aggodalmak

Bár a túlélés növelésének lehetősége ígéretes, a Swiss Re Institute óvatosságra int. Bár a statisztikai bizonyítékok a túlélési arányok és a költségmegtakarítások nagymértékű elméleti növekedésére utalnak, a fejlesztés e korai szakaszában még nincsenek olyan tanulmányok, amelyek ezt a potenciált valós körülmények között validálták volna. Továbbá az MCED-tesztek jelenleg a kezelés megkezdése előtt hagyományos diagnosztikai módszerekkel történő klinikai validálást is igényelnek. Fennáll a veszélye annak is, hogy a pontatlan eredményeket kapó betegeknél ez mentális problémákat okozhat.

Ezen aggályok jobb megértése érdekében a Swiss Re Institute tanulmánya nyolc, a fejlesztés különböző szakaszaiban lévő MCED-teszt hatékonyságát vizsgálja, köztük néhányat a klinikai vizsgálatokban. A Swiss Re jelentős különbségeket tárt fel az MCED-tesztek jelenlegi generációjában, abban a tekintetben, hogy mennyire képesek bizonyos rákos megbetegedések korai és pontos kimutatására, amikor a kezelési lehetőségek valószínűleg a leghatékonyabbak lehetnek. Az orvosi innováció gyorsasága miatt minden jel arra mutat, hogy az MCED-tesztek szélesebb körű alkalmazása a meglévő gyakorlatok kiegészítő eszközeként egy évtizeden belül megvalósulhat.

A biztosítók számára a Swiss Re Institute jelentése megvizsgálja az MCED-tesztek széles körű bevezetésének hatását, valamint az élet- és egészségbiztosítási termékekre, különösen az életbiztosításokra, a kritikus betegségekre és az orvosi költségtérítéses biztosításokra gyakorolt hatásokat. A jelentés felvázolja, hogy kockázatértékeléseket kell végezni az MCED-teszteknek a kockázatvállalási irányelvekre, az árképzésre, a kárigényekre, a terméktervezésre és a jogszabályi megfelelésre gyakorolt lehetséges hatásainak mérlegelése érdekében.

A "Multi-Cancer Early Detection: Cancer screening beyond the today's boundaries" (Többféle rák korai felismerése: rákszűrés a mai határokat átlépve) című tanulmány ITT elérhető.