A vezető kiskereskedők és a fenntarthatóságot
2024.02.15

Az M&S több mint négymillió darab műanyag csomagolást távolít el az Egyesült Királyság kávézóiból, az IKEA pedig 22%-kal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását.

A Marks & Spencer új, újrahasznosítható papírcsomagolást vezetett be az Egyesült Királyság valamennyi M&S kávézójában kapható szendvics- és pirítósválasztékában.

Az M&S Café szendvicsek és pirítósok teljes választéka könnyen újrahasznosítható, FSC által jóváhagyott karton- vagy papírcsomagolásban lesz kapható, amely 79%-kal kevesebb műanyagot használ. Ez a változás várhatóan 4,5 millió darab műanyagot fog eltávolítani, támogatva az M&S A tervének azon célkitűzését, hogy 2027-ig egymilliárd darab műanyag csomagolást távolítson el, a 2040-re a nettó nullához vezető úton.

Eközben az IKEA arról számolt be, hogy abszolút értékben 22%-kal csökkentette az IKEA teljes éghajlati lábnyomát a bázisévhez képest (2016-2023), és az otthoni termékhasználatból származó éghajlati lábnyomát több mint felére csökkentette ugyanebben az időszakban a bázisévhez képest.

Az IKEA éghajlati lábnyoma a 23. pénzügyi évben a becslések szerint 24,1 millió tonna CO2-egyenérték lesz, ami 12%-os csökkenést jelent az előző évhez képest. A 23. pénzügyi évben bekövetkezett csökkenés az alacsonyabb termelési volumen mellett a megújuló energia folyamatos növekedésének tulajdonítható mind a kiskereskedelmi, mind a termelőegységeknél, valamint a világítási kínálat energiahatékonysági fejlesztéseinek.

"Bár számos jel és bizonyíték van arra, hogy a társadalom a globális felmelegedés tekintetében letért a helyes útról, fontosabb, mint valaha, hogy sürgősen cselekedjünk, és továbbra is elkötelezettek maradjunk a Párizsi Megállapodás mellett, valamint hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozzuk a túllépést. A változás további támogatása érdekében az IKEA üzletága a fosszilis tüzelőanyagok és az azokhoz nyújtott támogatások teljes kivezetése, az erdőirtás megállítása és a légszennyezés kiváltó okainak kezelése mellett száll síkra" - mondta Pär Stenmark, az Inter IKEA Group fenntarthatósági vezetője.