Biztosítói aggályok az uniós adótervek miatt
2024.02.15

Az Insurance Europe megosztotta véleményét az Európai Bizottság "Business in Europe: Keretrendszer a jövedelemadóztatáshoz (BEFIT)" című javaslatról. Bár a biztosítási ágazat támogatja a társasági adószabályok EU-n belüli harmonizálásának célját, komoly fenntartásokat fogalmaz meg a jelenlegi uniós irányelvtervezettel kapcsolatban.

Az ágazatot aggasztja a javasolt európai keretrendszer és a meglévő jogszabályok, nevezetesen az EU minimális társasági adóztatásról szóló irányelve és az országonkénti jelentéstételről szóló irányelv (CbCR) közötti kölcsönhatás.

Az ágazat azt is megjegyzi, hogy a BEFIT és a már bevezetett 17. és 9. nemzetközi pénzügyi beszámolási standard (IFRS) közötti kapcsolat nem egyértelmű, és ezt az irányelvtervezet elfogadása előtt meg kell oldani.

A biztosítási ágazatot továbbá aggasztja a tagállamok rugalmasságának mértéke a közös keretben nem szabályozott területeken történő további utólagos kiigazítások alkalmazása tekintetében. Az Insurance Europe a lehetséges nemzeti kiigazítások korlátozására szólít fel az egyszerűsített európai társasági adóztatási keretrendszer céljának elérése érdekében. A javaslatnak hatékonyan figyelembe kell vennie a biztosítási ágazatra jellemző szempontokat is, például a biztosítástechnikai tartalékok adóügyi kezelését.

Ezért az egyértelmű és koherens jogszabályi keret elérése és a társaságokra nehezedő indokolatlan terhek elkerülése érdekében a biztosítási ágazat sürgeti az EU jogalkotóit, hogy halasszák el a BEFIT-ről szóló tárgyalásokat mindaddig, amíg a jogszabályi átfedések nem tisztázódnak és nem kezelik azokat.