Aon: A globális biztosítási piacon mérsékelt árképzési nyomás tapasztalható a kapacitásbővítés és a biztosítási rugalmasság közepette
2024.02.26

2023 negyedik negyedévében a globális biztosítási piac ellenálló képességet mutatott az inflációs nyomással szemben - derül ki az Aon Q4 Global Insurance Market Dynamics legfrissebb jelentéséből.

Az inflációs erők ellenére a biztosítási piac árazása viszonylag mérsékelt maradt. A kihívásokkal teli és kedvezőtlen kártapasztalatokkal rendelkező kockázatok, mint például a természeti katasztrófáknak kitett kockázatok azonban jelentősebb áremelkedést tapasztaltak.

A bevált biztosítók bővítették igényeiket, míg az új belépők a növekedési piacokat célozták meg, ami egészséges versenyt és bőséges kapacitást eredményezett a jól teljesítő kockázatok esetében. Ezzel szemben a kihívást jelentő profilú vagy kedvezőtlen veszteségtapasztalatokkal rendelkező kockázatok kapacitáskorlátozással szembesültek, ami sokakat arra késztetett, hogy alternatív kockázatátviteli megoldásokat keressenek.

Miközben a biztosítók fenntartották a fegyelmet a kockázatvállalási gyakorlatban, az év végi növekedési célok az ügyfelek számára nagyobb rugalmasságot és lehetőségeket eredményeztek, különösen az előnyben részesített kockázattípusok esetében.

A kiváló megújítási eredményeket a megbízható kockázatvállalási információk és a kockázati differenciálás támogatta.

A lejárt limitek és önrészesedések a legtöbb biztosítási szerződés esetében könnyen elérhetőek voltak. Egyes biztosítottak a díjmegtakarításokat megnövelt limitekbe vagy önrészesedés-csökkentésekbe fektették vissza, különösen a jól teljesítő kockázatok és a nagy keresletű területeken, például a kiber- és az igazgatósági, valamint tisztségviselői biztosítások esetében.

A biztosítók továbbra is differenciáltak a fedezeti feltételek révén, és minőségi kockázatvállalási információkkal alátámasztott fejlesztéseket kínáltak. Ugyanakkor bizonyos korlátozások, például a fertőző betegségekkel, a fedezeti területtel, a PFAS-zal, valamint a sztrájkkal, lázadással és polgári zavargással kapcsolatosak továbbra sem voltak tárgyalhatók.