Megduplázódótt a csalások száma: a vállalkozásoknak cselekedniük kell!
2024.02.23

A BDO jelentése szerint a bejelentett brit csalások értéke 2023-ban 2,3 milliárd fontra nőtt, ami több, mint kétszerese az előző évinek, és a cég által 20 év alatt a második legnagyobb éves csalási értéket jelentette.

A tanulmányból azonban kiderül, hogy a csalások valódi mértéke valószínűleg jóval magasabb, mivel egyes szervezetek úgy döntenek, hogy nem jelentik az őket ért támadásokat. Az Angliára és Walesre vonatkozó legutóbbi bűnügyi felmérésből kiderült, hogy hétből kevesebb mint egy csalási bűncselekményt jelentenek be a rendőrségnek.

Miközben a BDO FraudTrack jelentésében szereplő nagy értékű (50 millió font feletti) esetek száma 60%-kal nőtt 2023-ban, a bejelentett esetek száma is emelkedett, méghozzá 18%-kal. Ez hároméves csúcs. Az emelkedés hátterében többek között az online csalások, az adathalászat és a rendszerszakadások nagymértékű növekedése, valamint az Authorised Push Payment tranzakciók nagymértékű kiugrása áll, amelyek során a csalók az óvatlanokat rászedik arra, hogy pénzt utaljanak át nekik.

A jelentés a 10 éves adattrendet áttekintve megállapítja, hogy nemcsak a bejelentett csalási esetek száma nő, hanem az érintett összegek is egyre nagyobbak. A BDO arra figyelmeztet, hogy ez a tendencia valószínűleg folytatódni fog, mivel az új, csalást lehetővé tevő technológiák és a mesterséges intelligencia új lehetőségeket kínálnak a bűnözők számára.

Kaley Crossthwaite, a BDO törvényszéki partnere elmondta: "Nem lepődünk meg a bejelentett csalások számának növekedésén, amely összhangban van a helyszínelők által tapasztalt esetek számával. Sokan szégyellik ezeket az eseteket és emiatt nem jelentik be őket. A vállalkozások azért is tartózkodnak a bejelentéstől, mert félnek a negatív nyilvánosságtól, a hírnév romlásától, és nem bíznak abban, hogy a hatóságok intézkedni fognak.

"Bár reméljük, hogy a kormány online csalási chartájának bevezetése arra ösztönzi majd a technológiai ágazatot, hogy szűkítse az online csalások lehetőségeit, a szomorú valóság az, hogy a csalók az új lehetőségek, például a mesterséges intelligencia kihasználásával igyekeznek majd egy lépéssel előrébb járni.

"Minden vállalkozás veszélyben van, és sok vállalkozásnak sürgős intézkedéseket kell tennie a csalás és a pénzügyi bűncselekmények elleni védekezés megerősítése érdekében. A gazdasági bűnözésről és a vállalati átláthatóságról szóló 2023. évi törvény által bevezetett "a csalás megelőzésének elmulasztása" bűncselekmény talán épp ehhez nyújt extra ösztönzést." - tete hozzá Kaley Crossthwaite.