FHB: az idén is 5-10 százalékkal drágulhatnak a lakások
2018.02.09
A lakásárak a 2017-eshez hasonlóan az idén is 5-10 százalékkal nõhetnek országosan, a fõvárosban ennél nagyobb, míg a kisebb településeken inkább 5 százalékos átlagos növekedés várható - derül ki az FHB MTI-hez eljuttatott, legújabb lakásár-prognózisából.

A lakásárak további növekedését a kedvezõ makrogazdasági kilátások, a bérek folyamatos emelkedése, és a foglalkoztatás bõvülése is segíti elõ.

A közleményben emlékeztetnek, hogy az MNB decemberi inflációs jelentése szerint 9,6 százalékkal nõhetnek a bruttó bérek 2018-ban, a lakossági reáljövedelem pedig 4,1 százalékkal emelkedhet. Mindez pozitívan hat a háztartások jövedelmi helyzetére, és így a lakáspiaci keresletre is.

A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint az idén jelentõsen emelkedhet a használatba vételi engedélyek száma, csak a fõvárosban közel 10 ezer újépítésû lakás átadása várható, míg az Otthon Centrum gyûjtése szerint vidéken további 3400 otthont adhatnak át. Az új lakások tömeges elkészülése hatással lehet a használt lakások piacára is, hiszen az új építésû lakásokba költözõk vélhetõen eladják korábbi ingatlanjaikat. Az új és a használt lakások piacán mindezek hatására a kínálat bõvülése várható, így az FHB szerint mindkét esetben lassulhat az árnövekedés. Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy az újépítésû lakások árait nagyban befolyásolják majd a dráguló építõanyagok és a munkaerõköltségek.

A lakáspiaci hitelezés várhatóan a jövõben is kedvezõen alakul, az alacsony kamatkörnyezet miatt a hitelfelvételi kedvben nem számítanak változásra, ez továbbra is támogatja a lakáspiaci keresletet. A hitelfelvételnél az egyedüli kockázatot a kamatok emelkedése jelentheti, azonban megjegyezték, hogy egyre többen élnek a hosszabb (5-10 éves) kamatperiódusra fixálható törlesztésû hitelekkel, hogy csökkentsék a kockázatot.