Idén sem drágulnak a lakások?
2012.03.13
Az FHB Lakásárindex 2011. évi adatai szerint a lakásárak kis mértékben, 1,9%-kal (reál értelemben 5,5%-kal) csökkentek az elõzõ évhez képest. Az Index 2011-es átlagos értéke 172,1.

Az FHB Lakásárindex 1998. I. negyedévétõl mutatja a magyarországi lakásárak alakulását. Kezdeti értéke volt a legalacsonyabb: 45,6-rõl indult, tetõpontját 2008. I. negyedévében érte el 200,7-es értékkel. Az országos lakásárszint csökkenése az utóbbi két évben lelassult: 2009 második feléhez képest, két év alatt mindössze 3,3%-kal csökkenés volt mérhetõ; 2011. második felében azonban az elsõ félévhez képest további 1,6%-kal csökkentek a lakásárak.

A lakáspiaci forgalom 2011-ben is alacsony szinten stagnált. Az adásvételek száma évtizedes mélypontját mutatja, a piac három éve hibernált állapotban várja a fordulatot, a végtörlesztés miatti forgalomnövekedés nélkül az elmúlt 3 év minimumértékét regisztrálnánk. Az eddigi információk alapján a tavalyi tranzakciószám alig harmada a 2003. évi csúcsértéknek.

A tavalyi év elején publikált FHB Lakásárprognózis 2011-re 2%-os nominális áremelkedéssel számolt, az év második felére várva a lakásárak emelkedését. Az akkori prognózis azzal számolt, hogy a kínálati oldal visszaesése és korlátozása (az árverezési szabályozás) megtámasztja a kereslet gyengeségének árcsökkentõ hatását, limitálva ezzel az áresést. Az év során azonban folyamatosan romlottak a konjunktúra kilátások, mely a keresletre és a várakozásokra erõteljesen hatott, így évközben stagnálásra módosult a 2011-es elõrejelzés.

A konjunktúra vártnál kedvezõtlenebb alakulása és kedvezményes végtörlesztés lakáspiaci hatásai miatt azonban az év második felére várt áremelkedés helyett árcsökkenés realizálódott. A végtörlesztés során a lakosság – a lakásvásárlásra is – felhalmozott megtakarítását részben hiteltörlesztésre fordította, valamint a piaci szereplõk egybehangzó tapasztalata szerint az eladók a jogszabályi határidõ miatt hajlandóak voltak többet engedni az eladásra kínált lakások árából. Ez alapján a kedvezõtlenebb makrogazdasági, pénzügyi környezetnek valamint a végtörlesztésnek tulajdonítható, hogy a lakásárak 2011-es szintje alulmúlta korábbi várakozásainkat.

Az FHB Lakásárprognózis szerint idén sem várható lényeges eltérés az árak alakulásában. Az induló Otthonteremtési program támogatási elemei csak együttesen, megfelelõ korrekciókkal és csak a második félévben lesznek képesek pozitív irányban befolyásolni a piac továbbra is törékeny keresleti oldalát. A lakóingatlan hitelfedezetek banki végrehajtásának újraindulása, valamint az állam és a bankok közötti megállapodásban szereplõ, problémás hiteladósokat érintõ egyes intézkedések (például a Nemzeti Eszközkezelõ Társaság) árhatása lefelé irányuló. A kínálati korlát még a tavalyinál is erõteljesebben érvényesül majd az új lakások piacán.

Ezen hatások eredõjeként összességében – a tavalyi átlagnál némileg élénkebb forgalommal – 2012 egészére a lakásárak stagnálását várható, az év második felében törékeny növekedési kilátással.