Az AerCap 1,3 milliárd dollárt kapott az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó biztosítási kifizetésekből
2024.02.28

Az AerCap Holdings globális repülőgép-lízingcég 2023 negyedik negyedévében több, mint 600 millió dollárt kapott biztosítási elszámolásokból, így összesen 1,3 milliárd dollárt gyűjtött be a 2023-as év folyamán.

"2023 negyedik negyedévében 614 millió dollár értékben számoltunk el az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos visszafizetéseket, amelyek elsősorban négy orosz légitársaságtól és azok orosz biztosítóitól kapott készpénzes biztosítási rendezési bevételekből állnak, amelyek az e légitársaságoknak 2022 februárjában, Ukrajna orosz megszállása idején lízingelt 50 repülőgép és öt tartalék hajtómű tekintetében fennálló biztosítási igényeink rendezésére szolgálnak" - közölte a cég.

Még 2022 júliusában jelentették be, hogy az AerCap beperelte az AIG-t és más biztosítókat, köztük a Lloyd's üzletágát, az Atriumot, az orosz-ukrán konfliktus kitörését követően kint rekedt repülőgépek miatt. A per egy márciusban benyújtott 3,5 milliárd dolláros, minden kockázatra kiterjedő követelést indított az Oroszországban elveszett repülőgépek miatt, melyet a bérbeadó biztosítói nem voltak hajlandóak kifizetni.

Az AerCap azzal érvelt, hogy biztosítói megszegték a szerződésben foglaltakat, amikor elutasították a követelést, és bírósági úton próbálja megtéríteni veszteségeit.

Nem az AerCap az egyetlen repülőgép-bérbeadó, amely biztosítótársaságokat perelt be az oroszországi veszteségek miatt, mivel csatlakozott hozzá a dublini székhelyű BOC Aviation és több tucat másik bérbeadó is.

Az ír cég 2022 novemberében 16 biztosítótársaság, köztük a Lloyd's of London, a Chubb European Group, az AIG Europe és a Swiss Re ellen indított jogi eljárást.

Úgy tudni, hogy több mint 400, 10 milliárd dollár értékű, külföldről lízingelt repülőgép maradt Oroszországban, miután az ország a nyugati szankciókra válaszul a területén hagyott járművek államosítására lépett.

Összesen több mint 40 lízingcég küzd a biztosítókkal arról, hogy ki viselje ezeket a költségeket, és azt sürgette a Legfelsőbb Bíróság is, hogy a viszontbiztosítási vitát ne Moszkvában, hanem Londonban, illetve más joghatóságokban tárgyalják.