Csökkennek a kisvállalkozások terhei!
2011.11.24
A Bizottság tegnap ismertette azt az új megközelítést, amely annak biztosítására hivatott, hogy az EU jobban megfeleljen a kisvállalkozások szükségleteinek. Mostantól a Európai Bizottság, amikor csak lehetséges, mentesíteni kívánja a mikrovállalkozásokat az uniós jogszabályok alkalmazása alól, vagy olyan egyedi szabályozás bevezetésére törekszik, amelyeknek köszönhetõen a minimálisra csökkennek e vállalkozások szabályozásból adódó terhei.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A mostani válsághelyzetben minden energiánkkal a növekedést és a munkahelyteremtést szolgáló lehetõ legjobb feltételek megteremtésén fáradozunk. A legkisebb vállalkozások központi szerepet játszanak a gazdasági fellendülésben, ám ugyanakkor a legsebezhetõbbek is. Számukra a szabályozásnak való megfelelés akár tízszer annyiba kerülhet, mint a nagyobb vállalkozások számára. Ezért szeretnénk a segítségükre sietni a szabályozásból adódó terhek minimálisra történõ csökkentésével, hogy így a növekedési potenciáljuk teljes egészében felszabadulhasson az európai gazdaság javára.”

A Bizottság 2012 januárjától a következõ lépéseket hajtja végre:

  • fokozza erõfeszítéseit a meglévõ és új uniós szabályozás olyan területeinek azonosítására, ahol a mikrovállalkozások tekintetében mentességek vagy enyhébb elõírások alkalmazhatók;
  • megerõsíti a mikrovállalkozásokkal és más kkv-kkel a meglévõ uniós szabályozás felülvizsgálatáról és az új uniós szabályok kidolgozásáról folytatott konzultációval kapcsolatos eljárásokat;
  • éves eredménytáblázatokat állít fel a vállalkozások által tapasztalt tényleges elõnyök értékelése, illetve a szükségleteik és érdekeik folyamatos szem elõtt tartása céljából.

Az egységes piaci intézkedéscsomag és a felülvizsgált európai kisvállalkozói intézkedéscsomag – különös tekintettel az abban foglalt „Gondolkozz elõször kicsiben” elvre – egyértelmûen alátámasztja a Bizottság elkötelezettségét az európai kkv-k támogatása és fejlesztése iránt. A tegnapi napon elindított kezdeményezések a legújabbak azon intézkedések sorában, amelyek az intelligens szabályozási ütemtervvel összhangban az európai vállalkozásokkal kapcsolatos szabályozás javítására irányulnak. A jogszabályok egyszerûsítését célzó gördülõ program jegyében már mintegy 200 olyan jogszabály elfogadására került sor, amely jelentõs haszonnal jár a vállalkozások számára. Az igazgatási terhek csökkentésérõl szóló cselekvési tervben a Bizottság javaslatokat terjesztett elõ a vállalkozások terheinek mintegy 39 milliárd euróval történõ csökkentésére.