Az európai termékvisszahívások száma már az ötödik egymást követő évben emelkedik
2024.03.05

Az európai termékvisszahívások száma 2023-ban már az ötödik egymást követő évben nőtt, összesen 12 498 eseményt regisztráltak - derül ki a Sedgwick jelentéséből. Ez 18,5%-os növekedést jelent a korábbi, 2022-ben felállított 10 545 eseményes rekordhoz képest.

A Sedgwick negyedéves visszahívási index-jelentése az Egyesült Királyság és az EU autó-, fogyasztási cikk-, élelmiszer- és ital-, gyógyszer- és orvostechnikai iparának adatait elemzi. A 2023-ban tapasztalt 2023-as visszahívások ugrásszerű növekedését a fogyasztási cikkek (+49,1%), az orvostechnikai eszközök (+20,0%), a gyógyszeripar (+7,7%), valamint az élelmiszer- és italipar (+7,0%) eseményeinek növekedése okozta. Bár az autóiparban kevesebb visszahívás történt, mint 2022-ben (-3,3%), 2023-ban még így is a második legmagasabb volt az összes esemény száma az elmúlt tíz évben.

A visszahívási adatokon túl a jelentés kiemeli azokat a szabályozási fejleményeket és előrejelzéseket is, amelyekre az érdekelteknek 2024-ben figyelniük kell. Az EU és az Egyesült Királyság szabályozó hatóságai továbbra is többrétegű szabályozást vezetnek be a környezet és a közbiztonság védelme érdekében, amint azt 2023-ban az EU akkumulátorokról szóló rendelete és a fenntartható termékek környezetbarát tervezéséről szóló rendeletjavaslat is mutatja. Sedgwick arra figyelmeztet, hogy a vállalatoknak nemcsak a saját tevékenységükkel, hanem a teljes ellátási láncuk működésével és gyakorlatával is tisztában kell lenniük.

Chris Occleshaw, a Sedgwick nemzetközi termékvisszahívási tanácsadója elmondta: "Az iparág érdekelt felei számíthatnak arra, hogy a termékbiztonságot és a vállalkozások gyakorlatát a termék teljes életciklusa során a szabályozó hatóságok és a fogyasztók fokozottan fogják ellenőrizni. A bonyolult, változó kihívásokkal teli kockázati környezet közepette a vállalkozásoknak időt kell szánniuk arra, hogy stratégiai és jól begyakorolt tervet dolgozzanak ki a termékvisszahívások és a piacon belüli kihívások kezelésére."