Az USA Energiaügyi Minisztériuma közel 710 millió dollárnyi kölcsönt nyújt az EV-technológia bővítésére
2024.03.04

Az USA Energiaügyi Minisztériumának Hitelprogramok Hivatala előzetesen jóváhagyta az SK Siltron CSS-nek nyújtott 544 millió dolláros hitelt, amelyet az elektromos járművekben felhasználható szilícium-karbid (SiC) lapkák gyártásának bővítéséhez nyújtanak - olvasható az LPO sajtóközleményében.

A várakozások szerint az alapvető fontosságú EV-alkatrészek gyártásának bővítésére vonatkozó feltételes kötelezettségvállalás az első fázisban akár 200 munkahelyet is teremthet a Michigan állambeli Bay Cityben. Ráadásul a teljes termelés beindulása után akár 200 operatív munkahely is alakulhat.

Az SK Siltron CSS létesítménye várhatóan a világ öt legnagyobb SiC lapkagyártójának egyike lesz.

Az American Battery Solutionsnek nyújtott 165,9 millió dolláros külön LPO-hitel az EV-khez való akkumulátorok gyártását szolgálna Michiganben és Ohióban.

Az SK Siltron CSS a dél-koreai SK csoport egyik ága, míg az American Battery Solutions az ipari berendezéseket és egyéb termékeket gyártó japán Komatsu tulajdonában van.

Jianwei Dong, az SK Siltron CSS vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat első hivatalos hitelkérelmét 2022 márciusában nyújtották be.

"Ez a projekt fontos lépés az Egyesült Államok rugalmas és robusztus ellátási láncának biztosítása felé" - mondta Dong az E&E News beszámolója szerint.

Az SK Siltron CSS szerint a SiC lapkák hatékonyabbak a szilíciumnál a hőelvezetésben és a nagy teljesítmény kezelésében, ami gyorsabb EV-töltést és akár 10 százalékkal nagyobb hatótávolságot eredményez. Az Egyesült Államokban a töltőállomások hiánya és a lassú töltési idő akadályozza az elektromos autók nagyobb mértékű értékesítését.

A DOE szerint az American Battery Solutionsnek nyújtott kölcsönből annyi EV-t finanszíroznak, amely 78 264 tonna gázüzemű járművek éves szén-dioxid-kibocsátásának ellensúlyozására elegendő.

A klímaberuházásokat nyomon követő Clean Investment Monitor - amelyet a Massachusetts Institute of Technology energia- és környezetpolitikai kutatóközpontja és a Rhodium Group vezet - jelentése szerint az amerikai EV-eladások összhangban vannak az éghajlati célokkal.

A sajtóközlemény szerint a projektek támogatják a Biden-Harris-kormány azon célkitűzését, hogy 2030-ra az USA-ban értékesített új járművek 50 százaléka zéró kibocsátású legyen.

Mielőtt a DOE megszilárdítja és finanszírozza a kölcsönt, az SK Siltron CSS-nek teljesítenie kell bizonyos jogi, környezetvédelmi, műszaki és pénzügyi feltételeket.

A vállalat együttműködik a Michigan New Jobs Training Programmal és a Delta College-mal, hogy helyi munkavállalókat képezzen ki a SiC-lapkák gyártására.