Örülhetnek az európai biztosítók: könnyítene helyzetükön az EB
2011.11.25
Az Európai Bizottság alacsonyabb tõkekövetelményt javasol a hosszabb lejáratú fedezetlen vállalati kötvények után, amely enyhíthetné az eszközkategóriától való elfordulást, melyet a Szolvencia II várhatóan eredményezni fog – közölte a Fitch Ratings.

A Fitch szerint a biztosítótársaságok a legnagyobb befektetõk Európában: az európai befektetések mintegy 44%-a, 7 ezer milliárdnyi eszköz áll tulajdonukban.

A korábban tervezett tõketartalékok szinte a hosszú lejáratú fedezetlen kötvények után ugyanis rendkívül súlyos, amely azt jelentené, hogy a biztosítók valószínûleg rövidebb lejáratú, jobb besorolású kötvényekre térnének át, amely potenciálisan növelné a kibocsátók refinanszírozási kockázatát.

A hitelminõsítõ szerint az új javaslat nem jelentene radikális változtatást, de az említett kötvények tartása még mindig kevésbé lenne kívánatos, mint a jelenlegi szabályok mellett.

Az Európai Bizottság javaslata nem egységesen csökkentené a tõkekövetelmények szintjét, csak az „A”, vagy magasabb kategóriába sorolt, öt évnél hosszabb lejáratú kötvények, és a „BBB” besorolású, 5-20 éves lejáratú kötvények esetén. Például egy 10 éves lejáratú, „A” besorolású kötvény esetén – figyelmen kívül hagyva a diverzifikációs hasznokat - a jelenlegi szabályok szerint a kamatréskockázat miatt 15%-os tõkekövetelményt írnak elõ. Az új javaslat ezt 10%-ra csökkentené.

Ezeket a javaslatokat egészítik ki az úgynevezett „matching” prémiumra és anticiklikus prémiumra vonatkozó javaslatok, melyek tovább csökkentenék az említett kötvények tartásának költségeit. Az anticiklikus prémium a kockázatmentes kamatlábat növelné a kötelezettségek diszkontálásakor, amennyiben az EIOPA úgy ítéli meg, hogy a piaci zavarok, vagy turbulenciák miatt ez szükséges. Vagyis ezzel lehetne enyhíteni a kötelezettségeken, ha az eszközök leértékelõdnek egy válság következtében. Ha a kötelezettségek mögött hosszú lejáratú, és valóban hosszan tartott kötvények állnak, akkor a rövid távú spread volatilitást kiküszöbölve, a „matching” prémium diszkontfaktorban történõ figyelembe vételével elvileg alacsonyabb tartalék is elégendõ lenne.