Swiss Re: Az éghajlatváltozás növeli a gazdasági veszteségeket
2024.03.06

A Swiss Re Intézet előrejelzése szerint az éghajlatváltozás a jövőben nagyobb hatással lesz a gazdasági veszteségekre, és várhatóan az Egyesült Államokat és a Fülöp-szigeteket fogja a legsúlyosabban érinteni.

A cég jelentése szerint négy kulcsfontosságú időjárási veszély, nevezetesen az árvizek, a trópusi ciklonok, az európai téli viharok és a heves zivatarok évente 200 milliárd dolláros globális gazdasági veszteséget okoznak.

A Swiss Re új elemzésében szereplő 36 ország közül a Fülöp-szigetekre gyakorolja a legnagyobb hatást a négy időjárásveszély a GDP 3%-át kitevő éves gazdasági veszteségekkel, miközben a veszélyek fokozódásának is nagy valószínűséggel ki van téve.

Eközben az Egyesült Államok a második legveszélyeztetettebb. A Swiss Re megjegyezte, hogy 97 milliárd dollárral (a GDP 0,38%-a) az országot érik a legnagyobb gazdasági veszteségek abszolút értékben az időjárási események miatt, ugyanakkor a veszélyek fokozódásának valószínűsége közepes.

"Általánosságban elmondható, hogy azok az országok, ahol a biztosítási védelem jelentős hiányosságokkal rendelkezik, és ahol a kárenyhítési és alkalmazkodási intézkedések bevezetése elmarad a gazdasági növekedés ütemétől, anyagilag a leginkább kitettek a veszélyek fokozódásának. A leggyengébben fejlődő ázsiai gazdaságok, mint Thaiföld, Kína, India és a Fülöp-szigetek a legveszélyeztetettebbek" - állapította meg a Swiss Re Intézet jelentése.

Az intézet elemzése azt is megjegyezte, hogy míg az árvízveszély az előrejelzések szerint világszerte fokozódni fog, az Egyesült Államokban, valamint Kelet- és Délkelet-Ázsiában a trópusi ciklonok okozzák az időjárással kapcsolatos jelentős gazdasági veszteségeket.

"Ma abszolút értékben az időjárási eseményekből eredő gazdasági veszteségek az Egyesült Államokban a legmagasabbak a világon, főként a trópusi ciklonok (hurrikánok) miatt. A súlyos zivatarok szintén nagy arányban felelősek a gazdasági veszteségekért" - közölte a Swiss Re intézet.

Jérôme Jean Haegeli, a Swiss Re csoport vezető közgazdásza a következőket nyilatkozta: "Az éghajlatváltozás egyre súlyosabb időjárási eseményekhez vezet, ami egyre nagyobb hatást gyakorol a gazdaságokra. Ezért még fontosabbá válik az alkalmazkodási intézkedések meghozatala. A kockázatcsökkentés az alkalmazkodás révén elősegíti a biztosíthatóságot. A biztosítási ágazat készen áll arra, hogy fontos szerepet játsszon az alkalmazkodásba történő befektetések katalizálásával, közvetlenül hosszú távú befektetőként, közvetve pedig az éghajlatot támogató projektek biztosításán és a kockázati ismeretek megosztásán keresztül. Minél pontosabban árazzák be az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat, annál nagyobb az esélye annak, hogy a szükséges beruházások ténylegesen megvalósulnak."