Elképesztõ, hogy mennyien építenek családi házat
2018.02.16
Összesen mintegy 15 ezer egyszerû bejelentést tettek az építtetõk 2017-ben, amelybõl több mint 5 ezer Pest megyében, illetve 1,5-1,6 ezer Gyõr-Moson-Sopron megyében és Budapesten realizálódott. Ezek többségében családi házakra vonatkozó engedélyek - írja a Magyar Idõk.

Az egyszerû bejelentés egyaránt vonatkozik a 300 négyzetméter hasznos alapterületet meg nem haladó egy-, vagy többlakásos lakóházak és tavaly év elejétõl a 300 négyzetmétert meghaladó, de saját célra építendõ egylakásos ingatlanokra, illetve lakásbõvítésre. A két évvel korábbi adatok körülbelül 5100 egylakásos lakóépületre vonatkozó engedélyrõl adtak számot, így jelentõsen nõtt az építési kedv 2017-ben ebben a piaci szegmensben is.

A már említett Gyõr és térsége, Pest megye, illetve Budapesten kívül Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyében is közel 800 ilyen egyszerûsített bejelentést tettek. A látványos eredmény a családi házak és kisebb társasházak építésénél nem csak az egyszerûsített bejelentéseknek köszönhetõ, a kedvezõ kamatozású hitelek és a CSOK lehetõsége egyaránt növelte az építési és vásárlási kedvet. A beruházók részérõl pedig a kedvezményes, 5 százalékos áfa-kulcs bevezetése ösztönözte az ingatlanpiaci aktivitást.