Már a készházak sem jelentenek megoldást, ha gyorsan akarsz családi házat
2018.02.22
Mintegy megháromszorozódott a megrendelések állománya a készházak esetében az elmúlt három évben. A bõvülésnek azonban gátat szab a munkaerõhiány. Az elmúlt idõszakban az árak is jelentõsen emelkedtek, két év alatt mintegy 30 százalékkal - írja a Magyar Idõk.

Megrendeléseket a nagy kereslet miatt már csak 2019-re tudnak fogadni a készházasok - nyilatkozta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége könnyûszerkezet-építõ tagozatának elnöke a Magyar Idõknek. Az elmúlt években ugyanis jelentõsen növekedett a kereslet az ilyen típusú otthonok iránt, míg 2015-ben 300 készház épült, addig 2018-ben már 900 otthon készülhet el. De nem csak a kereslet növekedett az említett piacon, hanem az árak is, ráadásul ez utóbbi további emelkedésére is számítani kell. Míg két éve még 220-250 ezer forint volt a bruttó négyzetméterár egy készház esetében, addig a 2020-as energetikai követelmények mellett már 280-320 ezer forint lehet a kivitelezési díj négyzetméterenként.

A jelentõs igénynövekedésben az áfa-csökkentés, illetve a CSOK összegének emelkedése jelentõs szerepet játszott, a készházak iránti igény robbanásszerû emelkedésérõl már többször beszámoltunk.