Az amerikai síipar 5 milliárd dollárt veszített 20 év alatt a globális felmelegedés miatt
2024.03.18

2023. végén néhány országban késett a síszezon kezdete a szokásosnál melegebb hőmérséklet miatt. Egy tanulmányból kiderül, hogy mennyi pénzt veszítenek az amerikai síterepek a globális felmelegedés miatt.

A tanulmány szerzője négy amerikai regionális sípiac. 226 síterepét modellezték, hogy megjósolják, hogyan nézhet ki az ország síipara az éghajlatváltozás hatásai nélkül - például a hó elvesztése és a mesterséges hó előállításának szükségessége miatt -, valamint hogyan fognak kinézni a síszezonok a jövőben.

A Current Issues in Tourism című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államokban a 2000 és 2019 közötti átlagos síszezon a kiegészítő hóágyúzás mellett is mintegy 5,5-7,1 nappal rövidült meg az 1960 és 1979 közötti átlagos síszezonhoz képest.

A megrövidült síszezonok és a kevesebb természetes hó pótlására szükséges mesterséges hó előállítása miatt a kutatók becslései szerint a költségek évente mintegy 252 millió dollárra rúgnak. Amint arról a The Guardian is beszámolt, ez a síközpontok számára a 20 éves időszak alatt 5 milliárd dollárra becsült veszteséget jelent.

A szerzők megjegyezték, hogy ezek a költségbecslések is alacsonyabbak lehetnek a valóságnál, mivel csak a kevesebb látogatóból és a hóágyúzás magasabb költségeiből eredő közvetlen veszteségeket vették figyelembe. A tanulmány számításai nem tartalmazzák a kevesebb szállodai tartózkodásból, a kiskereskedelmi kiadásokból és egyéb működési költségekből eredő veszteségeket.

A tanulmány szerint az átlagos síszezon 27-62 nappal lehet rövidebb. Összességében ez évente 657 millió és 1,352 milliárd dollár közötti veszteséget okozhat az amerikai síiparnak.