Hiába az emelkedõ bérek, egyre nehezebben tudunk lakást venni 2018. február 21. 09:12
2018.02.22
Hiába emelkedik az átlagkereset, ez sem tudja ellensúlyozni a növekvõ lakásárakat - derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb közleményébõl. Míg a bruttó átlagkereset egy év alatt 13 százalékkal emelkedett, addig a piacra dobott eladó ingatlanok kínálati ára 18 százalékkal nõtt. Bár a kínálati ár nem jelenti azt, hogy a tényleges adásvétel is azon az áron valósul meg, a tendencia mégis jól mutatja, hogy a növekvõ bérek ellenére sem lett könnyebb a lakásvásárlás - írja a Portfolio.

A KSH adatai szerint 2017-ben a havi bruttó és nettó átlagkereset - a családi kedvezmény figyelembe vétele nélkül - 13 százalékkal emelkedett, elõbbi elérve a 328 ezer, utóbbi a 218 ezer forintot. Emellett azonban a lakásárak is jelentõs ütemben nõttek, így azon lakásvásárlók akik elsõ lakásukat veszik, illetve egy kisebb értékû lakás eladásával vennének drágább lakást, egyre nehezebb helyzetben vannak.
Hiába az emelkedõ bérek, egyre nehezebben tudunk lakást venni

Mindez a lakásvásárlók által kötött kompromisszumokban is megmutatkozik. Bár a gazdasági kilátások kedvezõek, a hitelfelvételi lehetõségek szintén, a munkaerõpiac pedig ugyancsak támogatja a keresletet, a magas árak miatt a vevõk egyre inkább a rosszabb állapotban lévõ, tehát olcsóbb ingatlanokkal is beérik, vagy hajlandóak az agglomerációt választani a nagyobb városok helyett a költségek csökkentése érdekében.